Billigast och smidigast – så handlar du mat på nätet där du bor


Det är en hel del kunder som går in på Willys i Hemsta för att handla den här kvällen. Men så svänger en bil upp intill hämtstationens silverfärgade skåp som är numrerade med stora svarta siffor.

Gävlebon Lina Larsson öppnar både ett och två skåp och tar ut sina pappkassar fyllda med varor.

Covid-19 har fått e-handeln för dagligvaror att blomstra. Både att hämta upp näthandlade matkassar vid butiken och att beställa hemleverans har blivit allt populärare.

Längre ner i artikeln kan du se vilken onlineservice matbutikerna erbjuder och på vilka villkor om du bor i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby och Tierp.

Särskilt nu när restriktionerna skärpts och julhandlingen med långa inköpslistor närmar sig kan det vara ett smidigt och smittsäkert alternativ.

Men för Lina Larsson är det inte pandemin som gör att hon valt att handla på det här sättet. Hon är en van online-kund.

– Vi är en stor familj på sex personer och vi har handlat så här i tre år nu. Det är smidigt och underlättar i vardagen med fyra barn som har många fritidsintressen, säger hon.

Däremot har hon märkt att det behövs mer framförhållning med bokningen sedan coronan bröt ut.

–Men vi var ju redan i gång med att handla så här när pandemin kom så det har ändå flutit på. Jag handlar mer per tillfälle nu, lördagsgodiset för helgen är redan klart.

Lina Larsson och hennes familj brukar hämta näthandlade matkassar en–två gånger i veckan och varierar sina inköp mellan Willys och Ica Maxi.

Finns det några nackdelar att handla så här?

– Kanske med frukten och grönsakerna, att man inte har möjlighet att välja. Men överlag funkar det bra. Jag fick tre bananer en gång i stället för om det nu var tre klasar jag skulle ha. Det är sådant man lär sig, säger hon och syftar på hur man fyller i beställningen i kilo eller antal.

Vad ska man då tänka på om man inte handlat mat online tidigare men vill börja? Här reder tidningen ut hur det funkar.

1. Första steget är att välja matbutik. Matvarukedjorna som det går att handla digitalt hos om du bor i någon av kommunerna i Gästrikland och Norduppland är Ica, Coop, Willys och Citygross.

Varken Hemköp eller de nätbaserade butikerna Mathem.se eller Mat.se har mat för leverans eller avhämtning på våra orter.

Lidl som har fysiska butiker i hela landet har ingen näthandel överhuvudtaget.

2. När du valt butik kan du skriva in ditt postnummer för att se om du kan få maten levererad hem till dig (här nedan har tidningen redan gjort en sammanställning av orter som de olika butikerna har och inte har hemleverans till).

Görs inga hemleveranser dit du bor kan du i stället välja hämta upp maten du beställt färdigpackad i matkassar vid en butik. Alltså om du till exempel vill handla mat från Coop.se och inte kan få matkassen hemkörd kan du själv hämta den i en Coop-butik.

3. Välj därefter när du vill hämta din mat/få den hemleverad.

4. Nu kan du börja fylla din digitala kundvagn med matvaror. Du kommer att se att matvarorna är uppdelade i olika kategorier, med mejerivaror för sig, frukt och grönt för sig och så vidare. Men det går också att skriva in det du vill handla för att komma direkt till varan.

5. När du handlat klart klickar du på din kundvagn och gör din beställning.

För att kunna göra beställningen klar och betala för den behöver du skapa ett konto och det står beskrivet hos de olika nätbutikerna hur du gör det.

Alla företrädare för de stora matjättarna som tidningen pratat med har märkt av den kraftigt ökade efterfrågan under året på att handla mat på nätet.

För Ica till exempel ökade e-handeln under årets tredje kvartal med 124 procent jämfört med i fjol. Det berättar Tony Holmberg, e-handelschef ICA Sverige.

Många äldre har hittat det här sättet att handla.

– 65+ är en kundgrupp som står för en stor andel av köpen inom e-handeln. Under det tredje kvartalet stod de för mer än 30 procent av onlineköpen. Med ökade restriktioner stiger denna andel, vilket är helt naturligt, säger han.

Det känner man igen även på Coop och Willys.

– Den grupp som ökat mest är de äldre men vi ser även en ökning bland andra grupper som till exempel barnfamiljer som tycker det är ett bekvämt sätt att veckohandla, säger Lena Säfström, kommunikationsansvarig på Coop Mitt.

– I våras, när pandemin bröt ut, var det en enorm ökning av intresset för att e-handla och det intresset har fortsatt att hålla i sig. Under våren såg vi att det var väldigt mycket nya kunder i åldersgruppen 65+, av naturliga skäl eftersom de avråddes från att besöka vanliga butiker. Många 65-plussare har också fortsatt att e-handla, men nu växer intresset även mycket i andra åldersgrupper, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

Allra snabbast ökar att man beställer maten på nätet men hämtar den i butik (click & collect som det också kallas).

Johanna Eurén berättar att majoriteten av Willys kunder som e-handlar väljer hämta-alternativet.

Här nedan kan du se vilken service matkedjorna erbjuder där du bor. Både när det gäller att hämta förbeställda kassar i butik och leverera hem har Ica störst täckning i kommunerna i Gästrikland och Norduppland. Willys hemkörning är bara ett alternativ för den som bor de centrala delarna av Gävle.

Dyraste plockavgiften har Citygross, 95 kronor, om du inte handlar över 700 kronor för då är den gratis. Coop är enda butiken där du behöver komma upp i en viss summa, 500 kronor, för att få handla.

Längre ner i artikeln kan du även se hur de olika butikerna skiljer sig i pris.

Ica

Hämta i butik:

Ja. Hos tio Ica-butiker i Gästrikland och Norduppland kan du själv hämta dina kassar med maten som du beställt. Butikerna med avhämtning är Ica Maxi i Gävle, Ica Nära Bomhus, Ica Supermarket Strömsbro, Ica Maxi i Sandviken, Ica Supermarket Björksätra, Ica Nära Järbo, Ica Supermarket Ugglebo, Ica Nära Tor Center, Ica Supermarket Hofors och Ica Supermarket Tierp.

Uthämtningstider:

Varierar mellan de olika butikerna. På en del måndag–fredag, andra måndag–lördag eller måndag–söndag.

Plockavgift:

Vissa butiker debiterar en fast avgift för plock. Andra kan i stället ta ut en påslag i procent på varorna. Säg att påslaget är sju procent. Handlar du då för till exempel för 700 kronor läggs det på 49 kronor. Nivån på avgifterna sätter de enskilda butikerna.

Erbjuder hemleverans:

Ja, från flera av butikerna.

Till:

Stora delar av Gävle kommun inklusive Valbo, Åbyggeby, Hillevik, Bönan och Furuvik. Dock inte till Norrsundet, Bergby, Forsbacka, Hedesunda.

Nästan hela Sandvikens kommun inklusive Järbo, Årsunda, Storvik, Kungsgården, Åshammar Gästrike-Hammarby. Dock inte till Österfärnebo eller Gysinge.

Hela Hofors kommun.

Hela Ockelbo kommun.

Nästan hela Älvkarleby kommun. Dock inte till till exempel Gårdskär, Långsand Ytterboda, Marma, Ambricka.

De flesta adresser kring Tierps köping samt Strömsbergs bruk. Dock inte till till exempel Västland. Inte heller till Hållnäs, Karlholm, Lövstabruk, Månkarbo, Skärplinge, Söderfors, Tobo, Örbyhus.

Leveransdagar:

Måndag–fredag, tiderna varierar mellan butikerna.

Fraktavgift:

99–129 kronor beroende på butik. De flesta butiker erbjuder fraktfri leverans när man handlar över ett visst belopp.

Minimibelopp för inköp:

Inget.

Prisskillnad mot inne i butiken:

Vissa butiker har samma pris i e-handeln som de har i fysisk butik, andra butiker har olik prissättning (se under Plockavgift). Vid olik prissättning mellan butik och e-handeln är det ovanligare med plockavgift.

Coop

Hämta i butik:

Ja. I följande butiker kan man hämta både varor som man beställt fritt från butikssortimentet på nätet och kedjans färdiga matkassar:

Coop Eken Gävle, Coop Krysset, Coop Triangeln Gävle, Coop Tullhuset, Stora Coop Valbo och Coop Sandviken

I följande butiker kan du bara hämta färdiga matkassar (du får alltså inte välja varor själv):

Coop Konsum Nian, Coop Fjällbacken, Coop Hagaström, Coop Forsbacka, Coop Norrsundet, Coop Enen i Sandviken, Coop Kungsgården, Coop Storvik, Coop Hofors, Coop Extra Skutskär, Coop Älvkarleby, Coop Tierp och Coop Karlholmsbruk.

Uthämtningstider:

Varierar mellan de olika butikerna. Måndag–fredag i de flesta fallen.

Plockavgift:

Ingen.

Har hemleverans:

Ja.

Till:

Centrala Gävle samt stadsdelarna runt omkring samt Valbo, Forsbacka. Dock inte till till exempel Bönan/Norrlandet, Forsby, Norrsundet, Bergby, Hedesunda, Furuvik.

Centrala Sandviken och stadsdelarna runt omkring samt Jäderfors. Dock inte till till exempel Kungsgården, Storvik, Gästrike-Hammarby, Järbo, Årsunda, Österfärnebo.

Coop har inte hemleverans till något postnummer i Hofors, Ockelbo, Tierp eller Älvkarleby kommun.

Leveransdagar:

Måndag–fredag.

Fraktavgift:

49 kronor. Fri frakt på köp över 2 000 kronor.

Minimibelopp för inköp:

500 kronor.

Prisskillnad mot inne i butiken:

Nej, samma priser digitalt som inne i en fysiska stormarknadsbutik.

Willys

Hämta i butik:

Ja hos Willys i Hemsta och Willys på Lokförargatan i Gävle. Här finns hämtningsstationer utanför butikerna.

Uthämtningstider:

Måndag–lördag. 10.30–21-00 på vardagarna, 10.30–16.30 på lördagarna,

Plockavgift:

49 kronor.

Har hemleverans:

Ja.

Till:

Centrala Gävle och stadsdelarna runt omkring samt Valbo. Dock inte till till exempel Åbyggeby, Bönan/Norrlandet, Forsbacka, Bergby, Norrsundet, Furuvik, Hedesunda

Willys har inte hemleverans till något postnummer i Sandviken, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby eller Tierps kommun.

Leveransdagar:

Måndag–fredag

Fraktavgift:

148 kronor. Dels en utkörningsavgift på 99 kronor per beställning oavsett hur mycket du handlar för, dels plockavgiften på 49 kronor.

Minimibelopp för inköp:

Inget

Prisskillnad mot inne i butiken:

Nej, samma pris oavsett om du näthandlar eller handlar inne i den fysiska butiken.

Citygross

Hämta i butik:

Ja, i Gävle hämtar dina varor inne i butiken vid Mejeriet.

Uthämtningstider:

Måndag–fredag klockan 11-21.

Plockavgift:

Plockavgiften är 95 kronor. Gratis om du handlar över 700 kronor.

Har hemleverans:

Ja men bara av Citygross olika egna matkassar. Du får alltså inte välja varor själv. Bara om du hämtar dina kassar i butiken går det att välja det du själv vill.

Till:

Centrala Gävle och stadsdelarna runt omkring samt Valbo, Forsbacka, Bönan, Furuvik. Dock inte till till exempel Åbyggeby, Bergby, Norrsundet, Hedesunda

Centrala Sandviken och stadsdelarna runt omkring. Dock inte Jäderfors, Järbo, Kungsgården, Storvik, Gästrike-Hammarby, Årsunda, Österfärnebo, Gysinge.

Delar av Hofors kommun. Dock inte Barkhyttan, Edsken, Torsåker.

Nästan hela Älvkarleby kommun. Dock inte till till exempel Gårdskär, Långsand Ytterboda, Marma, Ambricka.

Citygross har inte hemleverans till något postnummer i Ockelbo eller Tierps kommun.

Leveransdagar:

Hemleverans på måndagar. Beställningen måste göras minst sex dagar i förväg.

Fraktavgift:

49 kronor.

Minimibelopp för inköp:

Inget.

Prisskillnad mot inne i butiken:

Nej.

Tidningen har även jämfört skillnaden i pris för att e-handla varor hos de olika butikerna och sedan välja hämta-alternativet (vår inköpslista hittar du längst ner).

Jämförelsen gjordes genom att vi beställde varor från följande av kedjornas butiker: Ica Maxi i Gävle, Ica Supermarket Björksätra, Ica Nära Tor Center, Coop Krysset, Willys i Hemsta och Citygross i Hemlingby köpcentrum.

Anledningen till att vi valt tre Ica-butiker är att varje handlare sätter sina egna priser och villkor. Här har vi valt en jättestor, en ganska stor och en liten för att se skillnaden.

Hos Coop och Willys skiljer sig inte priserna på samma sätt mellan de olika butikerna.

Vi beställde samma produkter från alla butiker och valde varor med fast vikt, från märken som skulle gå att hitta överallt. Därav den något torftiga inköpslistan utan frukt och grönt.

Alla butiker reserverar ett visst belopp (en procentsats av det du handlar) för viktvaror – oavsett om du har några sådana eller inte. När du sedan får varorna betalar du bara priset som det faktiskt blev.

I vår jämförelse har vi räknat bort reservationsbeloppet och har bara med kostnaden för varorna samt eventuell plockavgift.

Som du ser skiljer det bara en krona mellan billigaste och näst billigaste butiken. Men över hundra kronor till butiken som är dyrast.

Så här placerade sig butikerna från billigast till dyrast:

Coop Krysset

730 kronor

Willys i Hemsta

731 kronor

Ica Maxi Gävle

752 kronor

Ica Supermarket Björksätra

758 kronor

Citygross i Hemlingby

783 kronor

Ica Nära Tor Center

839 kronor

Föga förvånande har den lilla Ica-butiken i Torsåker svårt att konkurrera i pris med mat-jättarna på de större orterna. Tidningen gissar att det ändå är ovärderligt för Torsåkersborna att ha den här servicen lokalt.

Överlag är matbutikernas hemsidor lätta att navigera på. Hos Coop drar dock ett tekniskt missöde ner helhetsintrycket. Tidningens reporter knappar först in sitt postnummer, kan då välja att hämta på Coop Krysset och sätter igång att handla. Men när hon väl loggar in på sitt konto försvinner helt plötsligt en rad varor från den digitala kundvagn, 24 varor har blivit 20 och hon får själv försöka lista ut vilka det är. Dessutom har den bokade tiden försvunnit. Här kan det alltså vara klokt att se till att du är inloggad från första början.

Jämförelsen gjordes genom att vi gick igenom hela beställningen fram till betalning då vi avbröt processen. Vi hämtade alltså inte ut matkassarna.

Därför är inte priset för kassar med eftersom det inte framgick hur många kassar som skulle ha använts vid packning.

Några undantag fick vi göra i våra matkassar. På Citygross hade man inte Gefleortens mellanmjölk 1,5 liter utan där fick vi välja Arlas. På Coop hade man bara den ekologiska varianten på mjölken. På Ica Nära Tor Center fick vi välja Icas egna alternativ på påläggsskinka och äpplemos. Här fick vi också göra speciallösningar för Bollnäsfil, krossade tomater och havrefras.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar