Mitt i coronakrisen ska hyresgästerna dela våtutrymme


Utanför lägenhetsbyggnaden råder full aktivitet. Hantverkare bär och hämtar saker och enligt hyresgästen Peder Andersson blir det ofta trångt i trapphuset.

– Det är tredje veckan för vår stam och de räknar med att bli klara före jul, men det tror jag inte de hinner, säger han.

Peder öppnar upp källaringången i grannhuset där utrymmet med dusch och toalett finns.

– Det är droppsmitta och så delar vi på våtutrymmet. Det känns fel just nu. Vi får inte gå till badhusen eller gymmet och då borde även detta vara en smittorisk.

Peder hade inte räknat med att även vattnet i köket skulle försvinna, vilket inneburit en krånglig tillvaro.

– Det sliter på det sociala livet att bo mitt i en byggarbetsplats. När en bekant ringde frågade jag honom hur läget var, ja då svarade någon i min hall att det var bra. Det blir som en sketch.

Flera av de äldre grannarna har ordnat annat boende under stambytesperioden, enligt Peder Andersson.

– Det stormar in byggjobbare här hela tiden och det är inget snack om att försöka få det coronasäkert. Men vem kan vara coronasäker i den här tiden? Det enda som funkar är distans och det funkar inte under ett stambyte.

ENA Fastigheter har kompenserat hyresgästerna med 30 procents reducerad hyra.

– Man blir mer eller mindre vräkt. Det går inte att laga mat, så jag får betala lunch ur egen ficka. Det blir förhöjda kostnader för alla, säger Peder Andersson.

Per Larsson på ENA menar att stambytet följer alla föreskrifter och att responsen från hyresgästerna hittills varit i regel positiv. Att pandemin eskalerade under arbetet är olyckligt.

– Ja, det är inte bra. Vi hade hellre gjort det här senare, men nu var arbetet igång.

Enligt Per Larsson ingår det i de särskilda coronaföreskrifterna att hantverkarna inte ska vara i samma rum som hyresgästerna.

I grannfastigheten finns även en mindre lägenhet där hyresgästerna och hantverkarna kan använda toalett och dusch.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar