Mahdi fick fast jobb inom äldreomsorgen – nu hoppas han att få stanna i Sverige


Han kom till Gävle och Sverige hösten 2015 i samband med den stora flyktingvågen. Färden från Iran gick via bland annat Turkiet, Grekland, Serbien och Tyskland. Då hade han lämnat mamma och tre syskon i landet där han växte upp.

– Det är svårt för afghanska flyktingar i Iran, vi blir utsatta för rasism och det är svårt att få gå i skolan och utbilda sig, säger Mahdi Hosseini.

I Gävle bodde han på flera olika ungdomsboenden men när han fick avslag på ansökan om uppehållstillstånd fick han flytta till Migrationsverkets anläggning.

– Jag hade en säng och fick dela rum med tre andra. Det gick inte att ha något privatliv.

Därför flyttade han runt hos kompisar och en av sina lärare, tillfälliga boenden som fick gå an trots att han läste på vård-och omsorgsprogrammet på Polhemsskolan.

När den nya gymnasielagen infördes 2018 väcktes hopp om att han skulle kunna få stanna i Sverige. Tillfälligt uppehållstillstånd under studietiden gav respit.

– Men jag kände mig stressad och nervös eftersom jag inte var säker på att få gå klart gymnasiet, säger Mahdi Hosseini som ibland jobbade extra på ett kommunalt äldreboende.

I februari började han söka jobb främst i Gävle men även i städer som Stockholm och Uppsala.

– Jag sökte runt 200 jobb.

Till slut blev det napp på nyöppnade äldreboende Attendo Muréngatan i Gävle. Direkt efter studenten i juni började han ett sommarvikariat som undersköterska.

Under hösten blev vicket ett fast jobb. Eva Skytt är verksamhetschef på Attendo Muréngatan.

– Vi lärde känna Mahdi under sommaren och han berättade problematiken som han stod inför. Vi ville hjälpa till eftersom det vore ett enormt slöseri att utvisa honom. Han är en fantastiskt duktig och ödmjuk medarbetare som alla vill ha kvar, säger hon.

Ett fast jobb ger Mahdi Hosseini nya möjligheter att få stanna i Sverige. Det tillfälliga uppehållstillståndet går ut den 11 december.

– Nu väntar jag på besked igen. Jag känner mig inte säker förrän jag har fått ett positivt beslut från Migrationsverket. Även om jag uppfyller alla krav nu känns det nervöst i alla fall.

Mer läsning: Zoren kom med flyktingvågen – nu undervisar hon Gävleelever

Fakta/Nya gymna­si­e­lagen

– Under 2018 kunde unga personer som hade fått avslag på sin ansökan om asyl ansöka om uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå enligt den så kallade nya gymnasielagen.

– Den som läser på ett nationellt gymnasieprogram kan få ett uppehållstillstånd som gäller utbildningens längd.

– När studierna är klara kan personen ha rätt att stanna kvar i Sverige i upp till sex månader för att söka arbete.

– Om personen visar att den kan försörja sig själv som anställd eller egen företagare kan den få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Källa: Migrationsverketarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar