Jeanette flyttar in i Auktionshallens hus i Gamla Gefle: “Drömmen har blivit verklighet!”


Förr var det auktioner på grässlänten utanför och nu lyser det i fönstren igen. De fick nycklarna i slutet av oktober. Sedan dess har de tillbringat varje ledig stund i fastigheten där Auktionshallen i Gamla Gefle höll till.

Den lilla innergården som var full med prylar har förvandlats till en grop med en grävare mitt i. Längst in växer en gammal bondsyrén.

– Jag hoppas att syrenen klarar sig. Jag vill behålla så mycket som möjligt av det gamla. Vi sparar allt som vi river och har redan återbrukat en del, som blombrädorna av väggplank och regeln i sovalkoven av en gammal stock från golvet.

Det är lätt att dras med av Jeanettes iver. Hon glittrar när hon går runt och visar sitt och sambons bostadsfynd. Som nog skulle få en del andra att backa.

– Det här kallar jag för helvetesgapet. Vi har grävt upp hela golvet och fick ta hit en stensug för att göra plats för vatten och avlopp. Jag hittade de där gamla skorna och några blad ur en bibel. Det bodde en känd mormon här på 1800-talet, kanske bibelsidorna kommer från honom. Det känns som att hitta skatter! skrattar hon.

Vi står i Auktionshallens gamla butik och tittar rakt ner i ett hål i marken. I hörnet av rummet hänger den gamla vedspisen som på nåder och på väggarna flagar tapeter i olika lager.

– Jag har tagit loss tapetbitar som jag tänker försöka spara. Jag är jätteintresserad av historia och skulle vilja veta mer om vilka som har bott här och hur det har sett ut förr? Jag hoppas hitta någon som vet mer om det här huset, säger Jeanette.

Just nu är fastigheten mest en byggarbetsplats. Med hur mycket som helst kvar att göra. Men båda har sagt upp sina lägenheter och planen är att flytta in till månadsskiftet i början av december. Redan i mitten av november tänker de prova på att sova kvar.

– Det finns två hus på gården och i det lilla, där det har varit ett galleri, tänker vi bo medan vi renoverar det andra. Det har inga bekvämligheter men vi håller på för fullt med att göra en tillfällig rust där. Det fanns också en kakelugn som är helt fantastisk.

Vi går ut på gården och kliver över bråten, fortsätter in genom nästa dörr och kommer rakt in i en villa i miniatyr. Det är vita väggar, en mjuk soffa, dubbelsäng med kuddar och filtar och levande ljus i de höga fönstren. Det sprakar och gnistrar från kakelugnen. Här har hon också hittat skatter.

– När vi rev golvet i hallen låg där ett prydligt lager med gamla Gefle Dagblad. De var väldigt välbevarade och de flesta kommer från 1929, säger Jeanette.

I ena långväggen finns en sovalkov som de har skapat av ett förråd som fanns på andra sidan väggen. Öppningen bärs upp av den gamla stocken som de tagit tillvara. Den har märkena efter yxan, skrädningen kvar.

Längst in i det forna köket finns både vedspis, fasat kakel och en vacker bänk i marmor. Här tänker de ställa in ett kylskåp och kokplattor under byggtiden. Jeanettes sambo har två tonåriga söner och när det andra boningshuset blir klart är planen att lillhuset byggs om till ungdomslya och tvättstuga.

När Jeanette pluggade i Uppsala läste hon historia och kulturarvsvetenskap. Hon tänkte att det skulle vara en dröm att någon gång bo i Gamla Gefle. Men hon tänkte också att drömmen var svår att nå. Hon och Christian hade börjat prata om att flytta ihop när hon såg annonsen om att detta hus var till salu. De bokade en visning och båda kände att det var ett ställe för dem.

– Det kom jättemycket folk och vi var jättenervösa. Jag kunde ha studsat runt av iver, men Christian sa att jag inte skulle visa hur exalterad jag var utan spela lugn. Det var så fint med golven av trä, gamla fönster och kakelugnarna. Vi la ett bud och efter en vecka ringde mäklaren och sa att vi fick köpa. Drömmen blev verklighet! säger Jeanette.

De tänker renovera det mesta själva. Christian har byggt tidigare och Jeanette tänker lära sig allt eftersom. När hon upptäckte att trägolvet hade fullt med fläckar av målarfärg och annat som var svårt att få bort la hon ut en fråga på instagram. Hon fick snabbt ett recept från ekotipset om att blanda diskmedel, ättika och vatten. Efter tre skrubbningar är fläckarna borta.

Taket mellan huskropparna blev de tvungna att riva för att komma in med grävmaskinen. Nu funderar de på att bygga en solterrass där med utsikt över hus och tak. Jeanette har också börjat tänka på inredningen.

– Jag vill att det ska vara gediget med det gamla bevarat men samtidigt modernt. Det får inte kännas som en sommarstuga men gärna ha inslag av lyx som en gammal kristallkrona till exempel.

Hon ser också en ny möjlighet till ett eget utrymme. Hon både fotograferar och målar och har ställt ut i Studion på Länsmuseet. Hittills har hon bott kompakt på 30 kvadrat och måste hela tiden plocka undan målargrejorna i hyllor och lådor.

– Min plan är att inreda en egen ateljé. Tänk vad härligt att kunna ha målarsakerna framme och bara måla när jag får lust. Det kanske kan bli galleri här igen, säger Jeanette.

Auktionshallens hus i Gamla Gefle blir en bostad

Namn: Jeanette Johansson, jobbar på Sandvik, och hennes sambo Christian

Flyttar in: Redan i december i det mindre huset där galleri Konstra låg, där de tänker bo tillfälligt medan de renoverar det större huset

Yta: 90 kvadratmeter samt vind och uthus

Byggt: Troligtvis på 1700-talet

Historia: John Erik Forsgren föddes i huset 1816, han organiserade den första mormonförsamlingen i Sverige 1850, utanför står en staty till hans minne

Projektet: De gör det mesta själva, drar nytt vatten och avlopp, river ytskikten för att bygga upp rummen igen, tänker bevara och återanvända så mycket som möjligt

Följ projektet på Instagram: @villagamlageflearbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar