HIF: Adam Eriksson inför slutspurten: ”Allt i egna händer”


Med guldet avgjort riktas mångas blickar mot den allsvenska bottenkampen. Där pågår en het strid om vem som ska undvika att ramla ner till superettan.

Helsingborg är just nu sist i tabellen, med 22 inspelade poäng. Samtidigt kan en enda seger räcka för att nordvästskåningarna ska kliva förbi både Kalmar och Falkenberg. 

På söndagen väntar Elfsborg, som jagar en Europaplats. 

– Det är en jätteviktig match så klart, tuff också. Det kommer krävas en väldigt bra prestation från vår sida om vi ska vinna där. Men vi åker ändå upp med förhoppningar, säger Adam Eriksson, som själv kommer från Borås och fick sin första fotbollsskolning i Norrby.

Helsingborg har under årets allsvenska säsong ännu inte lyckats vinna någon bortamatch på konstgräs.

Samtidigt har HIF skördat två av fyra vinster mot allsvenska topplag.

– Vi har gjort en del bra matcher, både på konstgräs och mot bra lag. Vi spelade oavgjort både mot Hammarby och Djurgården borta. Prestationerna har ändå varit okej, säger Adam Erikson.

Adam Eriksson spelade 76 minuter mot IFK Göteborg, när hans HIF snöpligt förlorade med 1-0.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Det kan vi förhoppningsvis utnyttja” 

Kvar på schemat står Elfsborg, bottenrivalen Falkenberg och IFK Norrköping. Samtidigt har Helsingborg fem poäng upp säker mark, där IFK Göteborg parkerar.

Det krävs med andra ord ett remarkabelt formlyft för att Helsingborg ska lyckas avsluta årets allsvenska säsong på säker mark. 

– Vi vet att vi behöver ta ett par poäng till för att klara den här säsongen. Det kommer bli otroligt tufft, men vi möter Falkenberg i nästa omgång. Vi har fortfarande mycket i egna händer, säger Adam Eriksson, innan han blickar mot söndag: 

– Elfsborg jagar en andraplats och Europa. Precis som vi så kommer de att gå för tre poäng. Förhoppningsvis kan vi utnyttja att Elfsborg inte kommer vara nöjda med att bara spela oavgjort.

Det finns en del rutin i er trupp, kan det hjälpa nu med tre omgångar kvar?

– Ja, absolut. Vi har många spelare som varit med ett tag och som förhoppningsvis är trygga i sig själva även när det är tuffa matcher. Sedan har jag ingen superkoll på vad Kalmar och Falkenberg har för spelare.

– Men det är klart det kan hjälpa oss att vi har spelare som varit med ett tag och vet vad det är som gäller, fortsätter Adam Eriksson.

Adam Erikssons karriär i Helsingborgs IF

2020

Matcher: 25

Mål: 0

Assist: 3

 

2019

Matcher: 28

Mål: 1

Assist: 1 

Gula kort: 2

 

2018

Matcher: 30

Mål: 0

Assist: 9 

Gula kort: 1

 

2017

Matcher: 28

Mål: 0

Assist: 5 

Gula kort: 2

 

2016

Matcher: 30

Mål: 1

Assist: 7 

Gula kort: 1

 

Matcher totalt: 153

”Känner starkt för HIF” 

För egen del har Adam Eriksson tillhört Helsingborg sedan 2016. Samma år åkte HIF ur allsvenskan efter en minst sagt strulig säsong.

Men degraderingen till trots.

Adam Eriksson stannade kvar i Helsingborg och hjälpte skåningarna tillbaka till allsvenskan. Den numera 30-årige vänsterbacken stänger inte dörren för att göra samma resa igen. 

– Jag känner väldigt starkt för HIF. För varje år jag är här känner jag starkare för staden och klubben. Det är klart jag bryr mig väldigt mycket, säger han. 

Har du funderat något alls på framtiden än? 

– Nja, det är väl svårt att göra. Det är de här matcherna där allting avgörs och det är fullt fokus på det. Jag har sagt till min agent att det som händer nästa år får vi ta efter säsongen. Han får jobba med sitt, men han behöver inte blanda in mig innan säsongen är slut. 

Du var ju med sist ni åkte ut också, kan du se några tydliga likheter och skillnader nu jämfört med 2016?

– Ja, så klart. När vi åkte ur 2016 var det ett på många sätt stökigt år och vi hade en höst där vi varken spelade bra eller tog poäng. Skillnaden nu är att vi haft prestationer vi kan vara hyfsat nöjda med men där vi inte fått med oss resultaten.

LÄS MER: Så bra är Helsingborg – betyg på alla spelare
LÄS MER: ”Jag var helt tom – irriterad på allt”
LÄS MER: Mardrömsbeskedet mitt i bottenstriden

SE MER: ”Det blir nog superettan …”expressen

Related posts

lämna en kommentar