“Sa att de har 39 000 andra kunder, som att jag inte betyder något”


Utan förvarning stängdes Jan Anderssons internet ner hemma i huset i Årsunda. Så beskriver han det själv när vi träffas hemma vid hans skrivbord.

Han ligger emellanåt på sjukhuset i Gävle och för enkelhetens skull började han betala räkningen med elektronisk faktura.

– Jag såg att Sandnet själv rådde kunderna till det, och det verkade ju enkelt.

Första gången han skulle betala den digitala fakturan blev det dock strul. Och ännu har han inte fått någon förklaring på varför pengarna aldrig gick iväg.

– Så här första gången jag skulle godkänna betalningen verkar den inte ha godkänts. Men jag trodde att den gått iväg.

Han har till och med varit i kontakt med sin bank, som kan konstatera att han varit inne på sidan, men att de sedan inte vet vad som gått fel.

För Jan Andersson är det bemötandet och det kraftiga och snabba åtgärderna från Sandviken Energi som upprör honom.

Han upplevde att det var ett väldigt snabbt förlopp och att det snabbt landade flera brev i hans postlåda, från inkassobolag och Kronofogden.

– Jag såg dem först när jag kom hem från sjukhuset.

Sedan stängdes alltså även hans internetkoppling ner helt.

Han påpekar att han alltid är noga med att betala sina fakturor i tid och önskar att bolaget åtminstone till att börja med hade skickat ut en egen påminnelse.

–Istället stängde de bara av internet, menar han.

För honom är internetuppkopplingen viktig, inte minst för att betala räkningar.

– Det blev ju ett moment 22, hur ska jag kunna betala räkningarna på det sätt som Sandnet själv vill, över nätet, när jag nu inte ens har tillgång till ett sådant?

Dessutom kände han ett stort obehag av att få brev från inkasso och föreläggande från Kronofogden.

– Man blir ju rädd när man får brev från Kronofogden i brevlådan. Jag vet flera äldre människor detta har hänt för också och de vill verkligen göra rätt för sig och är rädda att de ska få betalningsmärkning. Verkligen hotfullt, säger han.

Jan Andersson tog genast kontakt med Sandnet, men känner att han blev respektlöst bemött.

– De sa att de har 39 000 andra kunder, som att jag inte betyder något, säger han.

Allt resulterade i att han tvingades betala 1 100 kronor för att få internet påkopplat igen.

– Räkningen var ursprungligen på 250 kronor. Nu när jag betalat har jag dessutom godkänt att det gått rätt till så då kan jag inte överklaga beslutet. Men jag anser att de har hanterat det här fel.

Shane Glennon är kundservicechef på Sandviken Energi. Han kan inte uttala sig om hur det gått till i Jan Anderssons enskilda fall men berättar hur rutinen vid utebliven betalning ska gå till:

Ungefär 10 dagar efter sista betalningsdag skickas en första påminnelse. Detta medför en debitering på 60 kronor. Påminnelsen skickas från Svea Faktura Service. Betalas inte fakturan trots en första påminnelse så skickas en till i form av ett kravbrev. Detta kravbrev skickas ungefär 10 dagar efter den första betalningspåminnelse.

– Det innebär att det tar ungefär två månader innan en avstängning är aktuell. Visst skulle vi kunna skicka ut en första påminnelse själva men räknar man på det är detta ett enklare och billigare förfarande att anlita ett inkassoföretag.

Reglerna skiljer sig något beroende på om det gäller vatten, el eller bredband.

Om det på något sätt varit ett snabbare förlopp i Jan Anderssons ärende kan Shane Glennon inte säga.

– Jättetråkigt att höra att vi upplevs som krånglig, kvalitet och service är det absolut viktigaste för oss på kundservice. Om man tror man gjort rätt men det blivit fel. Ibland är det vårt fel såklart och då försöker vi justera det så snart det bara går.

Han berättar att de hanterar cirka 2 000 ärenden per månad och att de jobbar för att alla ska få ett bra bemötande.

Jan Andersson säger, han inte fått någon påminnelse vare sig av Sandviken energi eller Svea inkasso.

– Jag låg på sjukhuset i två dagar så jag kan inte ha missat det heller. Nu har jag bara betalat, jag vill ju göra rätt för mig, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar