Jenny Wennberg: Är du alltid redo?


Årets julklapp är enligt den svenska handeln ett stormkök. Det säger somligt om coronaåret 2020. Vi har hemestrat, vi har förberett oss för apokalypsen, vi har träffats utomhus, vi har förändrat våra liv för att det krävts av oss.

Men när krisen till sist kom även till Sverige var vi inte förberedda och vi var absolut inte redo. Istället visade det bland annat visat sig att vi är ett land med 21 regioner som tror att vi inte behöver ha några lager av skyddsutrustning, trots att rapporter och utredningar ropat efter det.

Vår beredskap var inte god, och det kunde man också enkelt räkna ut av de senaste årens rapportering som handlat om allt från försvarsförmåga som bara räcker i en vecka, till att 77 procent av människor i städer av Gävles storlek inte vet var de ska hämta dricksvatten vid ett längre strömavbrott.

Men 2020 har lärt oss många läxor. En av dem är att även medborgare måste vara förberedda för att klara sig på egen hand. Under pandemins första tid hamstrade svenskarna toalettpapper, trots att det stora problemet vid en kris inte är hur man torkar sig där bak, utan vad man gör av det som kommer ut där bak (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar sopsäck i toalettstolen vid längre strömavbrott som gör att vattnet försvinner.). Många plockade fram broschyren “Om krisen eller kriget kommer” och fixade ett beredskapslager i hemmet av mat. De kunskaperna och den medvetenheten får vi inte glömma bort.

Att ha ett stormkök är såklart bra. Och vi har duktiga tillverkare av stormkök i Sverige. Det vet den som någon gång köpt ett Trangiakök som producerar i Jämtland.

Vad den verkliga julklappen borde vara i varje svenskt hem är dock att lyxa till det med att bli redo för allt.

Alltid.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar