Kritik mot schemat i världscupen: ”Det är dumt”


Många tog för givet att coronapandemin skulle få stora effekter på schemat för världscupen i längdskidåkning. Men så blev det inte.

I mitten av september kunde SportExpressen avslöja att Fis bestämt sig för att hålla fast vid det ordinarie schemat, med 41 lopp på fyra månader i åtta olika länder. Bara innan jul skulle åkarna resa mellan Finland, Norge, Schweiz och Tyskland.

Beslutet har redan fått skarp kritik.

Och de svenska åkarna är också skeptiska till det program som just nu ligger framför dem, med start i finska Ruka nästa helg.

– Man kan ju tycka att det är lite fel och galet tänkt med tanke på hur det ser ut i världen. Men de har väl nån förhoppning om att det här ska släppa. Att allt ska kunna gå att genomföra som vanligt, säger Calle Halfvarsson.

– Jag tror väl kanske de lagt den plan som de helst vill ha den – men sedan är beredd att ändra på den eftersom.

En tävling har ställts in

I schemat finns också en ”reservhelg”, ifall någon tävling skulle bli inställd. Och den kommer att behövas.

Redan innan världscupen startat har Lillehammer meddelat att de inte har möjlighet att arrangera sina tävlingar 4-6 januari.

– Jag har sett att vissa sagt att schemat är naivt och jag håller med, säger Linn Svahn.

– Jag tycker det är dumt att inte försöka göra ett schema som är anpassat efter rådande omständigheter. Det är lite väl långsökt att tro att vi ska kunna genomföra en hel världscupsäsong precis som vanligt. Jag menar, det har ju ändrats redan innan vi börjat säsongen, i och med beskedet om Lillehammer. Det kanske är någon sorts bekräftelse på att det var lite väl extremt att tänka så.

Samtidigt försöker Sveriges landslagsåkare att inte lägga för mycket energi på schemat och i stället bara rätta sig efter Fis beslut. Men det är svårt.

Frida Karlsson förklarar:

– På ett sätt är det onödigt för mig att ha en åsikt om det, för det är folk i högre positioner som bestämmer. Men jag kan väl känna att man borde lagt en plan som känns mer genomförbar. Att man kanske klivit ner ett steg i ambition, inte varit så offensiva och naiva och räknat med att allting bara kommer rulla på felfritt.

Finns en ”Plan B” redo

Ebba Andersson är inne på samma spår.

– Jag tänker att lägger de ett sånt program borde de så klart ha ett bra belägg för att det ska gå också, säger Andersson.

– Sen är det ju inte helt osannolikt att folk reagerar över det när man tänker på vilken situation vi befinner oss i. Resor är ju något man i mesta möjliga mån borde undvika. Så med tanke på det skulle det väl kunnat ha funnits andra lösningar.

Precis som SportExpressen rapporterade i september har Fis även tagit fram en ”Plan B” som kräver mindre resande och bygger på att flera tävlingar i rad avgörs i ett och samma land. Det återstår att se om den planen kommer att sjösättas under säsongen.

Premiären i Ruka avgörs den 27-29 november och innehåller en sprint, ett distanslopp med individuell start och en jaktstart.

 

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser  

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Ny skidsatsning i Expressen Premium: ”Missa inte!” 

Dyker upp i helt ny look.expressen

Related posts

lämna en kommentar