Krister Kristensson tvingades amputera benet


Redan i slutet på fjolåret berättade Krister Kristensson för Kvällsposten om sin första amputation. Under en vistelse i Sydafrika i februari slog han foten mot ett trappsteg. Såret blev infekterat och en av hans tår blev blåa. När Krister sökte vård konstaterades att han drabbats av kallbrand – efter en akut operation klipptes tån bort.

Redan där kunde egentligen Kristers kamp tagit slut. Visserligen med en tå mindre på foten, men med hälsan i övrigt i behåll.

Så väl blev det inte. 

Det senaste året har Krister Kristensson drabbats av bakslag på bakslag. Sjukhusbesöken har duggat tätt.

– Lilltån började också jävlas, sedan gick det över till nästa tå. Till sist sa ortopeden att ”under knät måste jag tyvärr kapa delar av benet,” berättar Krister Kristensson, när Kvällsposten når honom över telefon.

– Det var ett jävligt tråkigt besked, en chock. Men det fanns inget att göra åt det. Annat än bita i det sura äpplet.

Första gången Krister Kristensson berättade om sin benamputation var i FotbollSkånes podcast Blått Snack. 

Hyllar den svenska sjukvården

När Kvällsposten når 78-åringen är han på sjukhuset i Trelleborg. Han är trött och sliten, men tar sig ändå tiden att berätta om sitt tunga år. 

– Jag har blivit opererad i hjärtat också, och haft problem med blodet. Den sista tiden har jag nog varit på sjukhus fram och tillbaka i fem månader, säger Krister.

Hur ser din vardag ut? 

– Ja, det blir mycket tid i sängen, jag sover nog 15 timmar per dygn. All kondition jag lyckades bygga upp efter min första tåoperation försvann direkt igen. Det tar en vecka på sjukhus så tvinar musklerna bort. 

Som fotbollsspelare var Krister Kristensson en riktig hårding. Allt som allt gjorde han 626 matcher för Malmö FF – mest i klubbens historia. Under sin framgångsrika karriär fick han vara med och vinna SM-guld sex gånger. Dessutom blev han uttagen till det svenska landslaget vid 38 tillfällen.

FC Bayern Münchens storstjärna Franz Beckenbauer och Krister Kristensson i samband med en Europa-match.Foto: IMAGO/IBL

Den hårda spelstilen ledde visserligen till några allvarliga skador. Som när Krister bröt vadbenet under en match mot Landskrona Bois. Eller när han som Trelleborgs FF-spelare bröt benet, men försökte slutföra matchen ändå. 

Men i övrigt har Krister nästan alltid varit frisk och kry. 

– Jag får mycket hjälp hela tiden nu, mest av min fru Lilian. Men vården har varit jättebra i Vellinge, med sjukgymnaster, sköterskor och allting. Även här i Trelleborg har vården varit fantastisk, säger han. 

Tack vare iPaden blir det en del fotbollstittande för Krister – sjukhusvistelserna till trots. 

Har du sett mycket MFF under året? 

– Ja, jag har sett allt.

Vad tycker du då? 

– Ja, det har varit skitbra. Den enda plumpen är när vi ledde med 2-0 (mot Djurgården). Den matchen ska man bara vinna, när man varit helt överlägsna. 

Krister Kristensson och Zlatan Ibrahimovic.Foto: CHRISTER THORELL / IBL

Vill tillbaka till golfbanan

Krister Kristensson hoppas att han ganska snart får lämna sjukhuset igen och åka hem till Höllviken.

Där fortsätter sedan hans pandemianpassade vardag, ihop med Lilian. 

– Jag och Lilian har inte träffat en vuxen människa sedan februari. Vi blir kvar i huset och har döttrar som hjälper till att handla. Sedan får de stå tio meter bort när vi ska prata.

– Det är allt det sociala vi har. Men jag och Lilian klarar oss bra. Vi ser en del på tv och har alla jävla kanaler. 

Framtiden då, vad har du för målsättning när du blickar framåt? 

– Mitt mål är att jag ska börja gå med rullator, sedan gå över till kryckor och sedan ska jag fan ta mig gå utan kryckor med den protesen som jag har fått. Det sista stadiet är att jag ska kunna spela golf med golfbil igen.

KRISTENSSON SPELADE 626 MATCHER FÖR MALMÖ FF

Namn: Krister Kristensson.

Född: 25 juli 1942 i Malmö.

Roll: Spelare. Mittback.

Verksam i Malmö FF: 1963-1979.

Största meriter: 626 matcher och 16 mål i MFF. 6 SM-guld (1967, 1970, 1971, 1974, 1975, 1977), 5 cupguld (1967, 1973, 1974, 1975, 1978). 38 landskamper, VM-slutspel 1970.

Gör i dag: Bor i Höllviken några mil söder om Malmö. Lever ett stilla liv som pensionär med sin fru Lilian. Ser alltid MFF:s hemmamatcher på Stadion. 

LÄS MER: ”Hörde läkaren klippa tån, det kraschade till”

SE MER: Allsvenska juryn: ”Kommer förlora alla matcher som är kvar”expressen

Related posts

lämna en kommentar