Marit Björgen får inte tävla i år


I maj började den norska skidikonen sin satsning mot Vasaloppet 2021. Björgen värvade till långloppsteamet Team Ragde Eiendom och gjorde comeback i september när hon deltog i en rullskidtävling över 11,5 kilometer i Oslo. Träning visar, enligt henne själv, att stjärnan är i samma form som säsongen 2018 och det har spekulerats att hon kommer stå på startlinjen i den norska längdpremiären.

Så blir det inte. 40-åringen har missat att registrera sig i det internationella dopningssystemet och kan inte tävla i Beitostölen i helgen. Eller på hela året.

– Jag kommer antagligen inte åka dit. Jag har varit borta från antidopningsprogrammet. Jag slutade där när jag avslutade karriären. Och jag måste vara med på det programmet i ett halvt år för att tävla, säger hon till NRK.

– Jag var lite sen ute.

”Jag tar på mig det här”

För att oanmälda dopingkontroller ska kunna genomföras behöver de aktiva vara en del av det programmet som kallas ”Adams”. Det är en elektronisk kalender där de aktiva registrerar sina aktiviteter. Först efter att Björgen meddelat världen att hon skulle börja satsa på långlopp fick hon reda på att hon behövde gå med i programmet på nytt.

– Jag trodde jag var tillgänglig för testning genom att säga att jag kommer att köra några långlopp. Jag trodde inte att jag skulle återvända till Adams, kanske lite naiv från min sida. Så jag tar på mig det här, säger 40-åringen till tv-kanalen.

Det framgår inte i NRK:s intervju när exakt skidikonen faktiskt anmälde sig till programmet. Men kanalen skriver att klassiska Marcialonga i slutet av januari kan vara i fara.

LÄS MER: Björgen gör comeback – ska delta i Vasaloppet

Nya norska hotet: ”Jag är livrädd för henne”expressen

Related posts

lämna en kommentar