Efter ministerns besked om gymnasiet – så säger Gävles skolchef


Under en presskonferens på onsdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström att de svenska gymnasieskolorna kommer att vara fortsatt öppna. Men eftersom coronasmittan sprids snabbt i samhället ska skolorna få bättre verktyg att kunna motverka trängsel.

Regeringen ska under torsdagen ta beslut om en ny förordning som gör att gymnasiet från och med måndag delvis kan övergå till fjärr- och distansundervisning om det krävs för att undvika trängsel.

Att hålla skolorna igång ligger i linje med forskning som visar att skolorna inte är drivande i pandemin, enligt Anna Ekström.

– Den bild vi får efter att ha talat med Folkhälsomyndigheten är att vi har väldigt många utbrott i skolor och att det är många ungdomar i åldern 16-19 år som bär på smittan. Men skolorna är inte den plats där smittan sprids, utan det är snarare så att man får in i smittan utifrån, sa hon under presskonferensen.

Det är en bild som Gävle kommuns utbildningschef Tomas Hartikainen delar.

– Det är den erfarenhet vi har här i Gävle också. Vi fick ett utbrott på Borgarskolan, därför stängde vi den under två veckor. Men skolorna i sig är inte drivande. Visst förekommer det smitta, absolut. Det är många som testas just nu, men inte i samma omfattning som på Borgis, säger han, men tillägger att läget snabbt kan förändras.

Om kommunen tänker använda sig av möjligheten att delvis övergå till distansundervisning är för tidigt att säga, menar han.

– Det kräver noga övervägningar. Det är ett samråd som sker med rektorer och verksamhetschef om hur läget ser ut. Jag kan inte säga hur lång tid det tar. Det som ligger närmast till hands är att besluta om huruvida Borgarskolan ska återgå till undervisning på plats på måndag, säger han.

Just nu jobbar Borgarskolans personal hemifrån och har videolektioner med eleverna som också sitter hemma. Det var tänkt som en tillfällig lösning med anledning av coronautbrottet. Men nu kan det alltså delvis bli fortsatt distansundervisning, beroende på vad kommunen kommer fram till.

Det är ett generellt problem att det är trångt i skolornas klassrum, enligt Tomas Hartikainen.

– Det blir trångt med 30 elever i ett klassrum. Men innan vi tar beslut om eventuell distansundervisning måste vi göra alla tänkbara åtgärder. Det kan vara att ändra i scheman och använda andra lokaler, säger han.

Finns det andra lokaler att tillgå?

– Det är något vi ser över just nu. Vi har rätt fullt i våra lokaler. Men vi får dammsuga givetvis, säger Tomas Hartikainen.

Ordföranden för Lärarnas riksförbund i Gävle, Karin Ahlgren, välkomnar beskedet från utbildningsministern att gymnasieskolor delvis kan övergå till distansundervisning.

– Det är bra att möjligheten ges. Vi tycker att arbetsgivaren noga ska fundera på om de ska nyttja det eller inte. Det är ett svårt avvägande. Det är lätt att säga vi ska övergå till distans. Men alla som var lärare under våren vet också att det ställer stora krav på både lärare och elever. Vi vet att det fanns elever som inte riktigt fixade det på bra sätt. Å andra sidan är vi nu läge där vi måste få ner smittspridningen, säger hon.

Finns det någon skola där ni ser ett akut behov av distansundervisning?

– Jag har ingen total bild. Men det är klart att i ett klassrum med 32 elever blir det trångt. Korridorerna kan också vara smala och trånga. Men det är svårt att säga generellt för skolorna är olika byggda, säger Karin Ahlgren.

Tidningen berättade i förra veckan om missnöje med att Gävle kommun tvingade skolpersonalen att ständigt vara på plats i skolan – även under digitala arbetsplatsträffar och planering av undervisning. Lärarförbundet menade att det finns flera arbetsuppgifter som personalen skulle kunna utföra på distans i syfte att leva upp till Folkhälsomyndighetens allmänna råd om hemarbete under coronapandemin.

Men efter kritiken, och att Folkhälsomyndigheten tidigare i veckan gick ut med skärpta lokala råd för Gävleborgs län, har Gävles skolledning nu backat. Kommunens utbildningschef Tomas Hartikainen tog på måndagen beslut om att “verksamhetens behov” ska avgöra om hemarbete kan medges och att det är upp till skolornas biträdande rektorer att fatta beslut om det.

– Det får vi väl ändå se som en öppning mot för hur det lät några dagar tidigare. Vår ingång är att det man kan göra på distans bör man göra på distans, säger Anna Söderlund, ordförande för Lärarförbundet i Gävle.

Lars Thorsell, lärare på Polhemsskolan, är en av dem som riktat kritik mot att lärarna ständigt tvingades vara på plats. Han är nöjd med att kommunen nu har ändrat inställning.

– Det är absolut positivt att man tar bort kravet att vara på arbetet under planeringstid nu när alla uppmanas att träffa varandra så lite som möjligt, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar