Arne Hegerfors och Ulrika Knape Lindberg om corona: ”Visa respekt ”


Världen befinner sig mitt i en andra coronavåg och över 6000 personer har mist livet bara i Sverige.

Trots smittspridningen köar folk på köpcentrum, umgås i barer och trängs i kollektivtrafiken.  

Direktiven är dock tydliga. Människor uppmanas till distans, att isolera sig vid symptom samt att undvika sociala situationer. Under måndagen aviserade regeringen ett förbud mot offentliga tillställningar med fler än åtta personer. Det innebär stora livsförändringar, oro och påfrestningar – inte minst för äldre och personer i riskgrupp.  

Ulrika Knape Lindberg, 65: ”Det är klart man är orolig”

Bragdguldvinnaren och guldmedaljören från OS i München 1972, simhopparen Ulrika Knape Lindberg, 65, är kritisk till hur direktiven följs.  

– Jag blir upprörd när man ser de som är på köpcenter eller folk som är på nattklubbar, säger hon.

Vad tänker du när du ser det?

– Jag tycker att alla inte har respekt och man måste ha respekt mot varandra i det här läget. Jag har ingen aning om jag är smittad, då kan inte jag kliva in i en matvaruaffär och ställa mig kloss intill och inte respektera den som står framför eller bakom.

Knape Lindberg är i dag aktiv som förbundskapten hos Svenska simförbundet och skulle befunnit sig på ett OS den gångna sommaren. När pandemin kom så tog hennes liv en ny vändning. 

– Jag jobbar mycket i Stockholm i vanliga fall men har inte varit i Stockholm sedan i mars. Det har förändrats i hur man rör sig, tänker, träffar barn och barnbarn. Allting har förändrats, man är trött på det, säger hon.  

Är du orolig?

– Det är klart att man är orolig. Jag är inte purung längre och min man är inte heller purung längre – det är klart att man funderar mycket på både det ena och det andra. 

– Vi får vara smarta och hoppas på att alla ser att vi måste hjälpas åt allesammans. Vi kan inte ha några som tror att de är odödliga, vi måste alla ta ansvar, fortsätter hon. 

Knape Lindberg skickar med en hälsning till det svenska folket.   

– Håll i och håll ut nu, det är det enda vi kan göra!  

Ulrika Knape Lindberg under OS i London 2012.Foto: Tobias Röstlund / NTB / TT NYHETSBYRÅN

Anette Norberg, 54: ”Det är faran med den här pandemin”

När SportExpressen når den tvåfaldiga olympiska mästarinnan i curling Anette Norberg, 54, är hon i curlinghallen och tränar sin dotters lag. 

– Hallarna är öppna i alla fall men klubbverksamheten är inte den samma, förklarar hon. 

Norberg diagnostiserades med cancer år 2013 och genomgick både strål – och cellgiftsbehandling. Idag är hon frisk och befinner sig därmed inte i någon riskgrupp. Norberg känner inte heller någon oro för att bli smittad av coronaviruset för egen del – däremot så lyfter hon fram konsekvenserna som pandemin har på vården. 

– Den stora faran med pandemin är belastningen på sjukvården. Att sådana här screeningaktiviteter ligger inne och att folk inte får vård eller behandling av andra saker för att sjukvården är överbelastad – det är faran med den här pandemin. 

Vad känner du när du tänker på det? 

– Till exempel så läste jag att de har upptäckt trettio procent färre cancerfall nu jämfört med samma tidsperiod under föregående år. Det handlar inte om att vi har färre cancerfall i samhället utan om att screeningaktiviteten ligger på en lägre nivå, det kommer att få konsekvenser på sikt, säger Norberg.  

– Det är det som gör att man blir irriterad över, att folk inte följer direktiven och bara tänker på sig själva, fortsätter hon.

Norberg arbetar i dag på ett försäkringsbolag och berättar att förändringarna som följde av pandemin givit henne mycket positiva effekter.

– Jag sitter hemma och jobbar, det har jag gjort sedan i mars. För mig personligen så har det varit positivt på många sätt. Jag har fått mer spelrum. Jag har ganska många järn i elden så jag har stressat betydligt mindre, hunnit träna mer och äta bättre – så jag har fått många positiva effekter av det här.  

Anette Norberg.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ragnar Skanåker, 86: ”Varit otroligt nonchalant” 

Pistolskytten Ragnar Skanåker är fyrfaldig OS-medaljör. Precis som Ulrika Knape Lindberg tog han guld i OS i München 1972. Idag är han 86 år gammal och bor i Munka Ljungby i Skåne. 

– Jag och min särbo brukar resa utomlands två-tre månader om året, nu gör vi inte ett jäkla dugg, berättar han. 

Är du orolig för pandemin?

– Jag tycker att det är lite obehagligt. Jag håller faktiskt avstånd och använder munskydd. Min särbo och jag träffas bara en eller två gånger i veckan nu och då träffas vi utomhus. 

Trots viruset försöker den olympiska mästaren att hålla i gång. 

– Jag har en fastighet och en firma. Jag klipper häckar, klipper gräs och sedan spelar jag tennis två gånger i veckan. Och så tränar jag skytte när skyttarna är lediga mitt på dagen. 

Hur ser du på den rådande situationen? 

– Sverige har ju inte haft en kris på 100 år i alla fall och folk har blivit bortskämda. Vi har inte behövt ställa upp för varandra utan staten tar ju hand om allt. Det blir så: ”Okej jag skiter i det, staten tar hand om det”.

Det är inget fel på Sveriges coronastrategi menar Skanåker, däremot så ser han stora problem i att riktlinjerna inte följs. 

– Om man lyssnar på vad staten säger så har det varit bra, men folk slappnade av i somras och man bryr sig inte längre. Det är det som har gjort att det fått fart igen. 

Vad tänker du om att folk slappnat av?

– Om alla använder munskydd, håller avstånd i affärerna, tvättar fingrarna och använder sprit på ett bättre sätt så skulle vi inte få det här. Men folk är nonchalanta, speciellt ungdomen, och det tycker jag är tråkigt.

Han pekar också ut ett område där han tycker att Sverige misslyckats. 

– Man har varit otroligt nonchalant mot sjukvården och mot äldreboenden. Statistiken visar ju att det är livsfarligt att vara äldre nu och bo på ett äldreboende just nu, det har inte varit bra. 

Själv har han förlikat sig med situationen som råder. 

– Vi överlever och väntar på bättre tider, man får finna sig i det här. Det går bra ändå men det är mycket tråkigare, säger Skanåker. 

Ragnar Skanåker.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Arne Hegerfors, 78: ”Märker ingen större skillnad”

För den ikoniske journalisten och sportkommentatorn Arne Hegerfors, 78, har livet däremot inte förändrats speciellt mycket. 

– Jag har ju varit ganska orörlig, jag har haft stroke, hjärtinfrakt och hjärntumör så jag går inte ut själv utan går ut med Kerstin (hustru) och med Björn (son). Jag sitter hemma och följer Folkhälsomyndighetens presskonferenser. För min del har livet inte förändrats så mycket. 

Hegerfors berättar att han pratar mycket i telefon och har god kontakt med sin vapendragare Anders ”Ankan” Parmström, 78.

– Jag pratade just med ”Ankan”, vi kan hålla kontakt med telefon. ”Ankan” håller sig också undan och mådde bra. Han träffar sina barn, sin fru och hunden.

På frågan om Arne Hegerfors är orolig så vänder han sig till sin hustru Kerstin. 

– Kerstin, jag har väl inte varit orolig? Jag mår bra efter omständigheterna.  

Coronarestriktionerna upplever han fungera bra, men medger att han inte märker av någon större skillnad.

– Jag rör ju mig väldigt lite. Jag märker ingen större skillnad. 

Hegerfors tycker däremot att situationen i sig känns overklig.

– Det känns som om man lever i en parallell värld. Om någon hade sagt det här för ett år sedan så hade man sagt: ”nej, nej, nej. Sånt där händer inte”.

– Det är som när man läste i skolan, om digerdöden eller så, säger Hegerfors.  

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Riskgrupp

70 år och uppåt

 

Risken för att bli allvarligt sjuk ökar gradvis med stigande ålder:

Den som är 60–70 år har dubbelt så hög risk att bli allvarligt sjuk, jämfört med någon som är 50–60 år.

Den som är 70–80 år har fem gånger högre risk att bli allvarligt sjuk, jämfört med den som är 50–60 år.

Risken är störst för den som är över 80 år. Då är risken för att bli allvarligt sjuk tolv gånger högre än för en person som är 50–60 år.

 

Andra riskfaktorer

 

Organtransplantation

Blodcancersjukdomar, befintliga och tidigare

Neurologiska sjukdomar som lett till påverkad andningsfunktion

Fetma (ökad risk med ökad grad av fetma)

Diabetes (mindre risk om den är välbehandlad)

Aktuell cancerbehandling

Kronisk lungsjukdom

Stroke/demens

Annan immunhämmande sjukdom eller behandling

Leversjukdom

Nedsatt njurfunktion

Hjärt- och kärlsjukdom

 

Källa: Folkhälsomyndigheten 

 

TV: Treåringens talang tar internet med stormexpressen

Related posts

lämna en kommentar