Ändra reglerna för inomhus- och utomhusidrott


Skidklubben Åsarna IK, som Thomas Wassberg är ordförande för, arrangerade junior-SM i längdskidor i slutet av mars. Evenemanget ställdes dock in efter bara en tävlingsdag till följd av coronavirusets framfart. 

Regeringen beslutade då att inga evenemang med fler än 500 personer ska genomföras, vilket stoppade tävlingarna. 

Wassberg säger till SVT att det var fel att bryta, då det aldrig är fler än 500 personer på ett junior-SM. Kort därefter fick klubben även ställa in sitt stora årliga motionslopp.

– Där gick vi miste om ungefär en halv miljon i fjol. Det blir nog samma i år, säger Wassberg till SVT. 

Wassbergs krav på regeringen: Ändra reglerna

Regeringen sänkte sedan publikgränsen till 50 åskådare, för att med start den 1 november höja gränsen till 300 åskådare. 

De gör dock ingen skillnad på inomhus- eller utomhussporter, vilket är ett problem menar Wassberg. Han skulle vilja se specifika regler för sporter som längdskidor som sker utomhus. 

– Skidsporten håller ju till utomhus, det är ingen smittorisk då. Kanske när man samlas, men det går ju att lösa, säger han. 

Skidförbundets ordförande Karin Mattson håller med Wassberg. Till SVT skriver hon att hon vill att reglerna kring deltagar- och publikbegränsningar ska ”bli mindre trubbig”. 

Riksidrottsförbundets kritik

Det är en fråga som även Riksidrottsförbundet driver. I samband med att publikgränsen höjdes till 300 personer så kritiserade ordföranden Björn Eriksson regeringen för att de inte tagit hänsyn till hur olika idrottsplatser kan se ut i Sverige. 

– Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges, säger han. 

– Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg, snö och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa. expressen

Related posts

lämna en kommentar