Här är de hetaste yrkena när Microsofts serverhallar öppnar – “Det kommer att bli jättelätt att få jobb”


I maj fanns bara tomma lokaler på Sandbacka park, där två omgångar datatekniker nu håller på att utbilda sig – med stora chanser att få jobba på Microsofts serverhallar. En del av utbildningen sker i skolans egen serverhall i minatyr – en gåva från Microsoft för att göra det möjligt att lära upp datatekniker lokalt.

Samtidigt som Sandvik varslar hundratals arbetare skriker databolaget efter personal.

– Vi vill verkligen satsa på lokal kompetens. Det är helt nödvändigt för att fylla alla platser vi räknar med framöver, säger Mattias Ersson, driftschef på Microsoft i Sverige.

90 sökte till Centrum för vuxnas lärandes, CVL, nya it-utbildning. 35 har fått plats, i två omgångar. När de är färdiga är tanken att det ska sammanfalla med att de första serverhallarna ska tas i bruk.

– Vi började lite blygsamt men är beredda att skala upp, säger Maria Strömbrink, biträdande rektor på CVL.

Planen är att starta nästa utbildningsomgång till hösten, men finns stort intresse kan de tidigarelägga och köra igång nästa klass redan i vår. Även om utbildningen inte är inriktad mot Microsoft, utan ska ge kunskap som är gångbar hos många företag finns ett sug efter datatekniker på serverhallarna.

– Vi hoppas att i slutändan kunna erbjuda arbetslivserfarenhet genom att anställa de som går utbildningarna, säger Mattias Ersson.

Vilka yrken har ni störst behov av?

– Största utmaningen har hittills varit på ingenjörssidan, att hitta personal med den erfarenhet som krävs. Framöver kommer de rena stora numerärerna att vara datateknikerna, säger Mattias Ersson.

LISTA: Här är kompetenser som kan ge jobb på Microsofts serverhallar

1. Datacentertekniker – Här finns Microsofts största framtida behov. Datateknikern jobbar it-nära, med själva servrarna. Det är dessa jobb som CVL:s nya it-utbildning kan leda till.

2. Logistiktekniker – Det krävs mycket logistik för att utrusta en så stor anläggning som Microsofts serverhallar.

3. Maskin- och elingenjörer – Viktiga kompetenser för att drifta kyl- och elanläggningarna i serverhallen.

Stor chans att få jobb kring serverhallarna:

4. Yrkesförare tung trafik – Det kommer att vara ökad efterfrågan på transporttjänster.

5. Kock – Området Tuna kan ge behov av fler restauranger.

6. Administration.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar