De spelar Zlatan i nya filmen – hyllas av David Lagercrantz


Under onsdagen höll manusförfattaren David Lagercrantz och regissören Jens Sjögren presskonferens. 

De berättade då om arbetet bakom filmen ”Jag är Zlatan” – som har premiär nästa höst och är baserad på Zlatan Ibrahimovics självbiografi med samma namn.

Duon erkände också att de haft problem med att hitta rätt skådespelare och gick igenom ungefär 2000 personer i jakten på att hitta rätt ”Zlatan”. Det första problemet blev längden.

– Han måste vara lång. När jag har träffat Zlatan tänker jag ofta på hur långa människor tar ett rum och hur de socialt förhåller sig till sin längd. Jag lyssnade inte på det örat när folk sa att ”man kanske kan casta jättekorta människor bredvid den här halvlånge personen”, säger regissören Jens Sjögren.

Han beskriver det som ett ”avancerat och ångestfyllt arbete”.

– Det fanns vissa markörer man var ute efter när man letade men vi bara letade och letade och letade och filmade och filmade.

Jens Sjögren hyllar skådespelarna

Valet föll till sist på Dominic Andersson Bajraktati, 13, och Granit Rushiti, 20. De spelar Zlatan i olika åldrar under hans uppväxt. 

Och de hyllas redan unisont av David Lagercrantz och Jens Sjögren.

– Det är fantastiskt. I mångt och mycket kommer rutin inte som något positivt för skådespelare tyvärr. För många är det klart att det blir bekvämare men i förhållande till vad vi ska göra för film tycker jag det har varit jättefantastiskt och gripande. Sedan är det förstås mycket mer jobb för mig och mitt team eftersom det här är människor som aldrig har varit på en inspelning innan men de har vuxit och utvecklats, säger Sjögren.

Granit Rushiti har gått hos en talpedagog för att lyfta fram Zlatans sätt att prata på.

– Det är sånt som många erfarna skådisar i det här landet aldrig skulle klara av. Aldrig, säger Sjögren.

David Lagercrantz: ”Det är magiskt”

Jens Sjögren berättar att de först inte imponerades alls av Dominic Andersson Bajraktati.

– Men han kom tillbaka och gjorde en provfilmning och blåste huvudet av oss allihop med en sån jävla vilja att vinna i klassrummet när han inte får göra klart ett matteprov, säger Sjögren.

– Det är ett sånt ögonblick som ingen av oss glömmer, vi började bli så jävla nervösa, fyller David Lagercrantz i.

Lagercrantz säger att de var ”förbaskat oroliga” innan de hittade sina skådespelare.

– Vi kände ju faktiskt länge att ”det här kommer inte gå”. Att hitta en bra barnskådis är förbaskat svårt i sig och sedan ska du hitta någon som pratar skånska på det här viset och har Zlatans småleende. Som kan spela fotboll och någonstans har en känsla av Zlatan. Du måste dessutom kunna prata det serbokroatiska språket, det gick inte, säger Lagercrantz och fortsätter:

– Vi hade tänkt att ”vi får bara ta någon”. En kompromiss. Plötsligt – fem i tolv – får vi se de här filmerna och blir liksom tårögda. Det är verkligen ett sånt här ögonblick, när vi ser den här scenen med Dominic där han ska bråka med sin lärare. Bara på några minuter stänker han fram tårar i sina ögon, det är magiskt skulle jag säga.

LÄS MER: Talangen spelar Zlatan i nya filmen: ”En kopia”
LÄS MER: Klart: Gör långfilm av Zlatans biografiexpressen

Related posts

lämna en kommentar