MASTERS-KRÖNIKA: Faktorn som avgör Masters


Inför årets Masters handlade nästan allt om vem som kunde slå längst.
Inför helgens avgörande är det stjärntätt i toppen och utgången är oviss.
Men en sak är säker; På Augusta avgör något helt annat än långa utslag.

Järnslag och spinnkontroll har tillsammans med puttningen hjälpt Tiger triumfera på Augusta National.Foto: Sipa/TT

När han vann 2015 var Jordan Spieth den spelare i US Masters som var bäst från fairway och in till green. Samma sak gällde för Danny Willett 2016 och för Tiger Woods i fjol.

2017 slog Justin Rose bäst slag in mot green, då föll han i särspel mot Sergio Garcia som också är känd för sin precision och förmåga att kontrollera järnslagen. 2018 var Jordan Spieth på nytt bäst i denna kategori och slutade trea i tävlingen.

LÄS MER: Stenson utslagen – dystert facit på Augusta

Faktorerna som avgör

Inför årets US Masters handlade allt snack om Bryson DeChambeau, hans brutala kraftspel och den enorma längden från tee. Men efter tre dagars höstspel på Augusta National kan vi konstatera att det inte spelar någon roll om tävlingen genomförs i april eller november; längd fortfarande inte är allt.

Halvvägs in i Masters var exempelvis kortslående 63-åringen Bernhard Langer före DeChambeau i resultatlistan, precis som titelutmanaren Louis Oosthuizen.

Och medan PGA-touren generellt sett utvecklas till ett spel där det lönar sig att bomba från tee har Augusta National, den kanske mest omtyckta och mytomspunna banan i världen, trots att den inte är överdrivet lång visat att golf handlar om så mycket mer än råstyrka.

Här handlar det framför allt om precision och förmågan att forma slag, strategi och inte minst puttning. Fyra kategorier där Tiger Woods alltid utmärkt sig och som gjort honom till den dominant han under så många år varit.

Inget mästerskap passar Tiger bättre

Faktum är att jag inte tror det finns någon annan mästerskapsbana som snarare än råstyrka premierar bra järnspel, spinnkontroll och förmågan att forma slag i samma utsträckning som Augusta National.
Därför kommer det sannolikt vara här som Tiger måste vinna om han ska hota Jack Nicklaus rekord om 18 majortitlar. Det är på Augusta National han även på sikt kommer att utmana.

Möjligtvis att Woods kan göra det även i British Open, en annan tävling där kreativitet och skruvkontroll är avgörande. Men där har Woods och hans sargade rygg en ytterligare en fiende i form av kalla vindar och regn.

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

Ett märkligt sammanträffande

Förresten. När Jack vann sin sjätte gröna kavaj 1986 var det hans 23:e Masters och han var rankad 33:a i världen. Han låg på 17:e plats efter 36 hål, fyra slag efter ledaren.
Tiger Woods har vunnit fem gånger och i år gör han sitt 23:e Masters. Han är rankad 33:a i världen och låg efter 36 hål på 17:e plats, fyra slag efter ledaren.
Ett sammanträffande som heter duga.

Men vem vinner? När tredjerundan inleddes var världsettan, världstvåan och världstrean i delad ledning tillsammans med Abraham Ancer och Cameron Smith. Dessutom jagade majorvinnare som Brooks Koepka, Justin Rose och Phil Mickelson.
Konkurrensen är stentuff och ledartavlan kunde inte vara mer sprakande. Finalrundan lär som alltid på Augusta bli både dramatisk och alldeles fantasisk att följa.
Upplösningen är oviss.
Men en sak är säker; det kommer att krävas så mycket mer än längd för att vinna årets US Masters. Här handlar det snarare om hur nära du kan slå inspelen.

LÄS MER: Din superguide till Augusta National – så spelas banan hål-för-hål

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
YouTube: Martin Hardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger

expressen

Related posts

lämna en kommentar