Emil Forsberg förklarar hemligheten bakom succéhösten


I februari 2020 såg Emil Forsbergs tid i RB Leipzig ut att vara över. Den tyska tidning Bild dundrade på med rubriken ”Han är på väg att säga hej då” och det talades om en spricka med nye tränaren Julian Nagelsmann efter att Emils fru Shanga skrivit ett uppmärksammant Instagraminlägg, sedan Forsberg bänkats i stormatchen mot Bayern München: ”Det finns inte en enda person på den här planeten som har rätt att behandla dig som skit, kom ihåg det”, skrev hon, vilket tyska medier tolkade som en passning till just Nagelsmann. 

Både Nagelsmann och Forsberg gick senare ut och dementerade att det skulle vara några problem i deras relation, även om Forsbergs fick fortsätta att nöta en del bänk under slutet av säsongen. Men att Leipzig och Forsberg inte var helt nöjda med förra året var ingen hemlighet. 

– Emil är inte nöjd med sin speltid, men uppträder mycket professionellt. Det har funnits perioder tidigare under säsongen då han har varit argare än han är nu, sade sportchefen Markus Krösche till sajten RB Live, angående att Forsberg fick sitta en del på bänken. 

Det blev ändå fyra Champions League-mål och fem ligamål i en säsong där Leipzig gick till semifinal i den prestigefyllda turneringen. Frågetecknen kvarstod dock. Skulle Forsberg bli kvar i klubben som han kom till 2015? 

Leipzig rätade ut alla frågetecknen på en presskonferens i juli inför att säsongen skulle dra i gång. Där meddelade man att Forsberg inte skulle säljas. 

– Vi kommer satsa fullt ut på Emil till nästa säsong, sa sportchefen Krösche. 

Säsongen 19/20 var Emil Forsberg stundtals bänkad och såg ut att vara på väg bort från Leipzig.Foto: LANGER/EIBNER-PRESSEFOTO / IMAGO/EIBNER IMAGO SPORTFOTODIENST

Emil Forsbergs succéhöst i Bundesliga

Och det har betalat sig. Forsberg har varit en av Bundesligas absolut bästa spelare, lett Leipzig till Champions League-segrar mot Paris Saint-Germain och Istanbul Basaksehir. Och frågan är om Forsberg någonsin varit bättre än han är för tillfället? 

– Jag har haft en fantastisk start på Bundesliga, vi ligger tvåa, spelar riktigt bra fotboll och vunnit nästa varje match. Vi har dominerat matcherna och vunnit komfortabelt. Det känns bra. För egen del har jag fått en ny roll, som falsk nia, och det har varit roligt. Det är något nytt. 

– Det är kul att känna sig i bra form, säger Forsberg. 

Emil Forsbergs facit i RB Leipzig

184 matcher

41 mål 

52 assist

17 matcher i Champions League 

7 mål i Champions League 

Stefan Krause är fotbollsreporter på ansedda tidningen Bild och han har följt RB Leipzig sedan klubben bildades. 

– Emil har haft en fantastisk start på säsongen. Han har gjort flera viktiga mål och vi har sett den riktiga Emil på planen de senaste matcherna. Den riktiga Emil som vi såg i hans första säsong i Bundesliga. Det är fint att se honom i den här formen. Jag tror aldrig vi har sett honom spela med ett sånt här självförtroende, varit så här stark fysiskt och sedan passar han väldigt bra in i Julian Nagelsmanns spelsystem. 

– Nagelsmann har hyllat honom för hur stark han ser ut just nu, säger han.  

Hur har Emils rolls förändrats genom åren i klubben?

– Under Ralf Rangnick och Ralph Hasenhüttl var han mer av en vänsterytter. Det fanns andra spelare som klubben prioriterade centralt som Timo Werner till exempel. Emil fick inte så mycket utrymme att gå in centralt i banan utan fick ta ett mer defensivt ansvar. Skillnaden nu är att han spelar som falsk nia eller som anfallare. Han kommer närmare mål, närmare straffområdet och får därmed mer chanser att göra mål och spela fram sina lagkamrater. Det är bara kolla på matchen mot PSG till exempel. Han låg bakom allt offensivt. 

– Nyckeln till att han varit så bra är dels att han varit skadefri, inte varit sjuk, byggt upp sin fysik på ett bättre sätt och dessutom har han ett enormt förtroende från Nagelsmann. 

Emil Forsberg avgör Leipzigs Champions League-möte med PSG från straffpunkten.Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hårda träningen för att slippa skador

Just den skadeförebyggande träningen och fysträningen är något som Forsberg själv jobbat hårt med inför säsongen. 

– Ja, jag har lagt mycket tid på just fysbiten. Jag har haft mycket skit tidigare och det gäller att ta hand om kroppen på rätt sätt och leverera på en hög nivå. Det är något som jag ska fortsätta göra, säger Forsberg, som efter Sveriges seger i Nations League mot Kroatien hyllades av Dejan Kulusevski. 

– Samarbetet var bra och det kommer bli ännu bättre. Emil är en fantastisk spelare och det är lätt att spela med honom. 

– Vi fick se prov på det i dag och det blir bättre, sa den unge mittfältaren. 

Nu väntar en match mot Frankrike i Paris innan ligaspelet och Champions League-spelet drar i gång för Forsberg och Leipzig. Stefan Krause tror att Forsberg kommer att bli kvar i Leipzig ett bra tag till. 

– Ja, det tror jag. Det finns ingen anledning för honom att lämna nu med tanke på vart klubben är. De slåss i toppen av Bundesliga och slåss för att gå vidare i Champions League. Sedan är min bild att trivs han väldigt bra här också. Bland Leipzigs supportrar är han för alltid en hjälte sedan han sköt upp dem till Bundesliga och förra året gjorde han flera avgörande mål i Europaspelet. 

– Han, Peter Gulasci och Youssef Poulsen är trotjänarna och de verkliga hjältarna hos Leipzigs fans. expressen

Related posts

lämna en kommentar