Fy katten vad jobb – fullt upp för veterinären när folk skaffat fyrbent sällskap: “Galet stor efterfrågan”


Statistik från försäkringsbolaget Agria Djurförsäkring visar att antalet hundar hos människor i åldersgruppen 40-49 år ökade med 15 procent under våren och sommaren. Något som också återspeglar sig hos veterinärerna. Hofors veterinärpraktik, som funnits i tre år, har märkt av en ständig ökning av patienter. Den här hösten är tillströmningen större än förra.

– Vi träffar nya hund- och kattägare varje vecka och tycker kanske att vi märker en uppgång, säger veterinär Pernilla Mähler som driver praktiken.

Pernilla Mähler poängterar samtidigt att den som tänker skaffa hund eller katt bör läsa på innan personen gör slag i saken.

– Man bör träffa uppfödaren och mamman till valpen eller kattungen för att skapa en god relation och undvika att köpa ett insmugglat djur.

Veterinär Per Eksell i Örbyhus har också han märkt av en viss ökning av patienter som en följd av pandemin. Han menar att det främst beror på att andra kliniker haft mycket sjukdom. Så många nya djurägare har han inte sett till än.

– De kommer väl när det är dags att vaccinera valpen eller kattungen.

Bland kunderna finns flera som håller på med uppfödning av sällskapsdjur. Per Eksell säger att alla uppfödarna vittnar om samma sa.

– Det är galet stor efterfrågan.

En av uppfödarna är Gunilla Wedeen som i Gyllerboda utanför Örbyhus har har hundar av raserna jakt golden och jack russel.

– Sedan i mars har jag haft över 450 förfrågningar på valpar, i vanliga fall har jag under samma period haft 45, berättar hon.

Vad tänker du om det?

– Att folk är hemma mycket och därför skaffar hund. De kanske inte ser vidden av att det kommer en dag när de ska vara på sin arbetsplats och hur man gör då. Man ska tänka över sin familjesituation och se 10-12 år framåt i tiden.

Gunilla Wedeen har sålt hund till väldigt få av de som visat intresse. Hon har nu 35-40 personer i kö där hennes hundar skulle passa. För att hon ska sälja en valp ska hunden få jobba med det som den är avlad till – jakt, leta försvunna människor i skogen, söka bland ruinmassor, med mera.

– Hunden ska utföra en uppgift.

Denna dag är Gunilla Wedeen hos veterinär Per Eksell för att ta bort juvertumörer på hennes tik Hope. Hon är regelbundet hos veterinären med sina hundar. Men till och från stöter Per Eksell på de som nyligen blivit med hund eller katt. Hans erfarenhet är att nya djurägare har en osäkerhet hur de ska behandla sina fyrbenta vänner, något han tycker är naturligt.

Ibland tänker veterinären att personen inte borde ha skaffat sällskapsdjur. Vissa djur är då rent vanskötta. En del hundar har ingen uppfostran.

– Det är precis som med barn, men det är mindre kontroversiellt att tycka att man inte ska ha djur.

Per Eksell säger till djurägaren vad han tycker om skötseln, något som har gjort att en del djurägare inte kommer tillbaka.

– “Den här hunden är alldeles för tjock”, kan jag säga. Jag menar inget illa när jag säger det och framförallt är det min sak att måna om djuret som i det avseendet är misskött.

Veterinären brukar fråga vad djuren får att äta och ibland replikera med att det är för mycket.

– Jag brukar klappa på min egen mage och säga att om jag påstod att jag äter en lagom mängd mat så skulle jag ljuga.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar