En domarskandal – nu måste ST vakna


Mångmiljoner i jackpott och följetongen Very Kronos ute på nya äventyr. Men många spelare tappade luften direkt i inledningen och surret kom att handla om ett ytterst tvivelaktigt domarbeslut.  

V75-omgången inleddes med upploppsdramatik då Jonas Moberg och Örjan Kihlström duellerade över upploppet med hästarna Gandalf Jaam och Digital Literacy. När rökmolnen hade skingrat sig var det endast en nos som skilde ekipagen åt, till fördel Jonas Moberg.

För även ett otränat öga var det tydligt att ledande Gandalf Jaam körde utanför bangränsen under sista halvvarvet. Ändå fick han behålla segern.

Det dröjde ett tag, men sedan kom beskedet. Enligt tävlingsreglementets paragraf 64, som behandlar grunder för diskvalifikation, står det bland annat: 

”Ekipage som i sin helhet eller till del kör/rider utanför bangränsen kan diskvalificeras. Ekipaget ska dock diskvalificeras om det vunnit fördel”. 

Gandalf Jaam vann väldigt knappt och sparade centimeter för centimeter och decimeter för decimeter genom slutsvängen.

Om man inte kan diska ett ekipage för det. När ska man göra det då?

Ingen skugga över Jonas Moberg och hans lovande häst som fick ta tredje raka segern och första segern på V75. Färjestadstränaren som både är uppfödare, tränare och kusk till hästen. Det kan nog inte bli större, snacka om att ha gjort hela jobbet.

Men i mina ögon var själva beslutet en domarskandal. Mycket i både livet och tävling är en gråskala. Men det här fallet kunde inte vara mer glasklart.

Och jag förstår inte heller varför nedflyttning endast i nuläget kan tillämpas på upploppet. Det verkar absurt att det inte gick att tillämpa på grund av att Gandalf Jaam bröt ner redan innan upploppet. 

I det här fallet hade det varit ett lysande exempel att flytta ned hästen som tvåa. För visst borde Digital Literacy fått segern.

Riksdomaren Johan Pettersson intervjuades i TV12-sändningen och vidhöll att beslutet grundades på att de inte med säkerhet kan säga att Gandalf Jaam vinner fördel och inte vinner loppet annars heller.  Jag börjar undra om det inte är dags att pallra sig i väg till optikern. För att gena mycket mer än det Jonas Moberg gjorde utan att bli av med segern är i min värld märklig.

Förklaringen till beslutet var direkt undermålig. 

Nej, dags att vakna nu Svensk Travsport. Se över reglementet, dags för uppdatering. Omsättningsrekord på omsättningsrekord på spelet är det nuförtiden. Och så otroligt mycket som travet omsätter är det nonchalant och faktiskt totalt otaktiskt mot spelarna att inte ta detta på allvar. 

Det är nog många som har väldigt få droppar kvar innan bägaren runnit över och de har tappat förtroendet helt. 

Trots över 60 miljoner i sjurättspotten radade de betrodda hästarna sedan upp sig och utdelningen landade på blygsamma 1 299 kronor med jackpott på femmorna. 

Känns helt iskallt egentligen. Men på något sätt kanske tur att ingen av de spelare som inledde eftermiddagen med att felaktigt spricka på V75 gick miste om miljoner.expressen

Related posts

lämna en kommentar