För många vill testa sig – köer till provtagning för coronaviruset


Under vecka 45 testades över 6 000 personer i Gävleborg för covid-19. Trycket på provtagningen har fortsatt vara högt även denna vecka. Liknande ser det även ut i övriga län. Det har i sin tur gjort att analyslaboratoriernas kapacitet tagit slut.

Läs mer: Nya coronavågen sköljer in över Gävleborg

Nu meddelar Region Gävleborg att patienter med symtom får räkna med kö till provtagningen.

– Det stämmer. Varför det bromsas är för att vi bara får skicka in 1 100 prover per dag för analys, säger Ida Kedling, verksamhetsutvecklare inom hälso- och sjukvård på Region Gävleborg.

Sjukvården skulle teoretiskt sett kunna dela ut fler provtagningskit till patienter med symtom. Det skulle dock vara meningslöst eftersom sjukvården saknar kapacitet att analysera fler än de drygt 1 000 de tilldelats av laboratoriet.

– De bokningsbara tiderna tar slut när vi delat ut 1 100 provtagningskit. Har man bokat ett prov men inte längre vill hämta ut det är det därför viktigt att göra en avbokning, så att den tiden kan ges till någon annan, säger Ida Kedling.

BESKED: Då införs skärpta coronaråd i Gävleborg

Enligt henne har Region Gävleborg försökt att höja taket hos labororatoriet, utan framgång. Analyskapaciteten delas med flera andra län och prioritering görs i samråd med Folkhälsomyndigheten.

– De utgår från befolkningsmängden och vi har redan högre kapacitet än många andra, därför får vi inte mera. Snarare är det så att vi ska vara glada att vi får behålla vår höga kapacitet, säger Ida Kedling.

I stället jobbar Region Gävleborg med en prioriteringsordning. De patienter som bedöms som brådskande ska få testas först.

– Då utgår vi främst från smittspårningssynpunkt. Vi vill hitta positiva coronafall och stoppa en eventuell smittkedja. Vi ska göra det på bästa sätt så att de som verkligen behöver får ta prov, säger Ida Kedling.

Vad ska man göra om man upplever symtom men inte får någon tid för provtagning direkt?

– Tänker man tillbaka till innan vi ens hade provtagning så var regeln att man skulle stanna hemma om man var sjuk. Det gäller nu också.

När väntar ni att trycket ska släppa eller att ni får mer kapacitet?

– Vi kan inte se alls när det här kan släppa. Ett problem är att vi också går in i den vanliga influensasäsongen, vilket gör att ännu fler kommer att få symtom och vilja provtas.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar