Fibern blev till sand – därför avbröt IP-Only sin grävning i Barkhyttan: “Väldigt oväntat”


“Hej, som du kanske har märkt har fiberutbyggnaden i ditt område inte kommit igång som planerat, och tyvärr har vi kommit fram till att vi inte kan fortsätta med projektet”. Det meddelandet skickade IP-Only tills sina kunder i Barkhyttan 3 november.

– Jag trodde att det var fejk, säger Per Pettersson som bor i byn.

LÄS MER: Chockbeskedet: Grävmaskiner redo att rulla in i byn – då stoppades fiberbeställningen

– Jag tänkte att nu har någon hackat deras server, men det visade sig vara sant säger Weikko Skoog som är ordförande i byalaget.

Redan i juli tipsade IP-Only tidningen om att de snart skulle bygga fiber i Barkhyttan. I slutet av augusti skickades ett byggbeslut ut till byborna. Under hösten har förberedelserna rullat på.

– De kom ut till oss som beställt för ett par veckor sedan. De skulle väl ha börjat gräva den här veckan, säger Weikko Skoog.

LÄS MER: Byalagets eldsjäl försöker hjälpa byborna välja fiber – men går bet: “Svårt att få fram information”

Att utbyggnaden annullerades kom som fullständig överraskning. Nu har den första chocken lagt sig, men byborna undrar vad som egentligen hände.

De fick förklaringen att det redan pågår en fiberutbyggnad i närområdet – men i Barkhyttan är det ingen annan som bygger.

– IP-Only säger att de har delat in Hofors landsbygd i fyra etapper som ska vara separata från varandra. Ett område skulle kunna få fiber även om de andra inte får det, säger Weikko Skoog.

LÄS MER: Fyra bolag har sålt fiber – men ännu inget snabbt internet i Hofors och Torsåkers byar: “Risken är att det inte blir något alls”

Den andra aktören som jobbar i Hofors är Open Infra, som håller på att installera fiber längs Torsåkersvägen i Råbacka och Tjärnäs. Det företaget har också försökt sälja fiber i Barkhyttan, men där bestämde sig byalaget för att rekommendera byborna att hålla fast vid IP-Only.

– Vi tänkte att de redan har hållit på med det här i två år, och att det förmodligen skulle ta lika lång tid för Open Infra, säger Weikko Skoog.

Till tidningen sa IP-Only att annulleringen berodde på att många kunder hade tagit bort sina beställningar. Det har Per Pettersson funderat över.

– Några grannar har skrivit på för Open Infra. Vissa trodde att det var samma bolag som IP-Only, andra tänkte väl att det är lika bra att anmäla intresse överallt. Kan ett nyare avtal med Open infra ha bindningstid som slår ut avtalet med IP-Only? säger Per Pettersson.

LÄS MER: Monika har försökt få bredband i tre år – förgäves: “Som att vara utan vatten och ström”

IP-Only har tidigare meddelat att vid ett byggbeslut övergår kundernas intresseanmälningar till bindande avtal.

– Var det bara bindande för oss, inte för företaget? säger Per Pettersson.

Alla de frågorna har tidningen ställt till IP-Onlys presschef Niclas Karnhill. Han förklarar att de inte har något samarbete med Open infra.

– Vi skulle aldrig utmana konkurrenslagstiftningen. De är vår konkurrent på samma sätt som exempelvis Telia, säger han.

Resten av frågorna behöver han kolla upp med personer som jobbat mot Barkhyttan. Tidningen har bett om att få prata med någon som har lokalkännedom, men får inte göra det.

Niclas Karnhill skickar insamlade svar i ett mejl. Han skriver:

“När vi etablerar oss och blir synliga i byggprojekten innebär det ofta att nya aktörer etablerar sig, vilket också hände här. Som konsekvens av ökade konkurrensen fick vi kontinuerligt fler annullationer av avtal, ett större antal än vad som kunde förväntats, vilket dessvärre gjorde det ekonomiskt omöjligt för oss att bygga. Detta är mycket beklagligt.”

LÄS MER: Brist på fiber i Hofors och Torsåker – så säger ministern om försenade grävningarna: “Nytt stöd ska driva utbyggnaden framåt”

Bland IP-Onlys fyra sektorer på Hofors landsbygd kallas den här för Barkhyttan-Sälgsjönäs. Exakt hur det området ser ut på kartan är oklart, men alla delar av området påverkar.

“Om en del av området utsätts för konkurrens och som konsekvens annullationer, kan det dessvärre innebära att totalkostnaden blir för stor för oss – och att vi då tvingas att avstå från att bygga. Det är det som hänt i Barkhyttan”, skriver Niclas Karnhill och fortsätter:

Det kan även hända i fler områden på Hofors landsbygd.

“Det kan även hända i fler områden på Hofors landsbygd, beroende på hur många som annullerar sina avtal med oss. Vi kommer att återkomma till våra kunder om detta och vägen framåt.”

På frågan om avbeställningarna kan ha påverkats av bindningstider i olika avtal, svarar han bara att det brukar bli fler avbeställningar när flera fiberaktörer etablerar sig i ett område.

För kunderna skulle intresseanmälningarna bli bindande avtal vid byggbeslut. Om det blir bindande även för företaget är oklart. Enligt Niclas Karnhill är det deras utgångspunkt att bygga efter byggbeslut – men IP-Only har rätt att annullera avtal om ett hinder gör det omöjligt att bygga.

Vi beklagar verkligen att vi inte kunde gå vidare i utbyggnaden.

Det finns tolv aktiebolag som har “IP-Only” i namnet. Tidningen har vid upprepade tillfällen frågat vilket av bolagen som äger projektet i Barkhyttan, men inte fått något svar.

Kunderna i Barkhyttan väntat i över två år på fibern ni lovade dem. Vad vill IP-Only säga till dem, nu när det inte blev något?

“Vi är den aktör som kopplar upp flest hushåll på svenska landsbygden, och vi hade velat göra det även i detta område. Vi beklagar verkligen att vi inte kunde gå vidare i utbyggnaden, men förutsättningarna blev ständigt sämre så att det till slut blev ekonomiskt omöjligt för oss. Vi hoppas att den nya aktören erbjuder samtliga hushåll fiberanslutning”, skriver Niclas Karnhill.

Per Pettersson och Weikko Skoog ser inte något annat val, än att vända sig till något annat företag.

– Vi trodde att det skulle bli klart nu, det här var väldigt oväntat. Men vi får väl börja om. Förr eller senare ska vi få fiber, även om det måste ta två år till, säger Per Pettersson.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar