Därför betydde bragden extra mycket för Tiger


Bragden i fjol omskrevs som tidernas mäktigaste idrottscomeback.
Men på ett personligt plan betydde den mer för Tiger Woods än vad omgivningen förstod.
– Det kändes som att cirkeln slöts, säger han.

Tiger 1997 och 2019. Foto: TT

19 månader har passerat sedan Tiger Woods sänkte den avgörande putten och mötte sin son Charlies öppna armar bakom 18:e geen på Augusta National.

Han hade trotsat allt och alla och i ett elektriskt ögonblick framför tusentals fans ett slag före förhandsfavoriten Brooks Koepka vunnit sin femte Masters-titel.
– Jag får gåshud bara jag tänker på det, berättade Woods vid en presskonferens tidigare under veckan.
– När jag gick mot 18:e green så visste jag att allt som behövdes var två puttar. Men det var svårt att hålla ihop det när jag såg min familj där med min mamma, mina barn och alla andra som hjälpt mig genom så tuffa tider. När jag gick av sista green och såg min son Charlie stå där med öppna armar så betydde det så mycket för mig. Det fick mig att tänka på min far och att cirkeln nu slutits. Det är svårt för mig att hålla tillbaka tårarna, säger han.

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

Slog igenom på Augusta

Titeln i fjol innebar Tiger Woods 15:e majortriumf, den kom 22 år efter att han 1997 slagit igenom just på Augusta National.
Visst bidrog den långa väntan, och det faktum att Tiger inte vunnit någon av golfens fyra majors sedan US Open 2009 till de starka känslorna.
Otrohetsskandaler och allvarliga ryggproblem likaså.

Men för att på ett personligt plan verkligen förstå betydelsen segern hade för Tiger själv måste man gå än djupare än så.

Tiger Woods uppväxt präglades av en sak: pappa Earls ambition att forma sonen till tidernas bäste golfare. Under uppväxten tillbringade Woods ändlösa timmar på golfbanan tillsammans med pappa Earl och hans vänner inom den amerikanska militären.

Foto: TT

Det var också pappa Earl som såg till att Tiger drillades av marinens psykologer och som redan som två-åring svingade golfklubbor på tv.
Fader och son kom varandra väldigt nära. De delade både passion och målmedvetenhet – men också svagheter.

Sexberoendet avslöjat i bok

I en biografi som släpptes för ett par år sedan och som baserats på mer än 250 intervjuer ger författarna Jeff Benedict och Armen Keteyian en djupare insyn i Woods barndom.

I boken som kort och gott heter Tiger Woods berättar de hur Earl lärde Woods att vara hänsynslös på golfbanan för att på så vis kunna skörda största möjliga framgång – problemet var bara att detta också återspeglade sig socialt.
– Jag var ledsen för pojkens skull. Han ville leka med de andra, säger Maureen Decker, som en gång var Tigers förskolelärare i boken.

Detta var en tid då Tiger och Earl ofta bråkade, de största meningsskiljaktigheterna rörde att pappan regelbundet var otrogen mot mamma Kultida. Samtidigt ska Earls hus i Kalifornien fullständigt ha varit översvämmat med sexleksaker, och porrfilmer spelades ofta och mitt på dagen på tv:n. Som om inte detta vore nog ska unga prostituerade kvinnor ofta ha besökt bostaden.

Nära på Carnoustie

Äpplet skulle föll inte långt ifrån trädet och när Tiger Woods egen otrohet skulle se ljuset 2009 var sonen Charlie bara ett år gammal.

Skandalen blev som de flesta vet början på en djup och lång svacka för Tiger Woods som inte förrän sommaren 2018 skulle utmana om stora titlar igen. I British Open på Carnoustie var han för ett ögonblick upp i ledningen men fick se sig besegrad av Italiens Francesco Molinari.
– Jag var besviken och de försökte trösta mig, förklarade Tiger.
– Jag sa till dem att jag verkligen försökte ”förhoppningsvis är ni stolta över er pappa för att han kämpade väldigt hårt”. Det var emotionellt och barnen gav mig en stor kram. De visste hur mycket det betydde för mig och hur glad jag är för att vara tillbaka.

Cirkeln slöts 22 år senare

Därefter gick tiden, Tiger vann Fedex Cup-finalen inför ett sällan skådat publikhav och när det väl var dags för Masters tillhörde han precis som under 2000-talets första decennium favoriterna.
Den sista rundan inledde han två slag bakom en ledande Molinari. Och nu var det äntligen Tigers tur. 1997 var Earl där för att krama om sin son. Nu tog Tiger papparollen.
– Segern betydde allt för mig, det var speciellt att få vinna Masters framför mina barn, att göra något de bara kunnat uppleva på tv-spel tidigare. Det kändes som att cirkeln slöts, säger han.

I år är där ingen publik på plats på Augusta Nationals ikoniska golfbana och förutsättningarna är andra. Men inledningsvis är Tiger på nytt med i toppen – och återigen hoppas han skriva historia. Vinner han går han upp jämsides med Jack Nicklaus som den spelare som segrat flest gånger på Augusta National.

LÄS MER: Din superguide till Augusta National – så spelas banan hål-för-hål

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
YouTube: Martin Hardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger

expressen

Related posts

lämna en kommentar