Bandidosmedlemmarna tiger i rätten om mordförsöket– en av de misstänkta släpps


Rättegången har pågått i fem dagar. Inför varje rättegång har Gävle tingsrätt haft höjd beredskap med fler väktare än vanligt. Alla åhörare har fått passera en larmbåge där också väskor och jackor har genomsökts, som vid en passkontroll.

På fredagen var det fullsatt i den coronasäkrade åhörarsalen och de som inte fick plats hänvisades att vänta utanför.

En 32-åring är åtalad för mordförsök, en 24-åring och en 29-åring är misstänkta för medhjälp till mordförsök. De har alla kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. Mordförsöket inträffade 31 augusti på en parkering i centrala Sandviken.

På fredagen beslutade tingsrätten att häva häktningen för 24-åringen i väntan på domen.

– Men han som står åtalad misstänkt för mord får däremot stanna i häktet fram till domen, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

29-åringen släpptes ur häktet tidigare under hösten och har varit på fri fot sedan dess.

– Inledningsvis fanns det olika uppgifter om deras inblandning och det ledde till att tingsrätten hävde häktningen av den ena personen som är misstänkt för medhjälp, förklarar hon.

Under rättegången har ingen av de åtalade medgett något.

– De har inte lämnat någon typ av förklaring till brottet under rättegången eller förundersökningen. Han som är åtalad för mordförsöket menar att han inte ens varit på platsen vid tillfället, säger Birgitta Fernlund.

Men åklagaren bedömer att bevisen ändå är tillräckligt starka för en fällande dom.

– Jag anser att det finns tillräckliga skäl att döma dem.

Det 35-åriga offret har själv en kriminell bakgrund och blev medlem i Bandidos redan som tonåring, men han lämnade det livet bakom sig för sex år sedan. I december förra året frigavs han efter ett fängelsestraff. De tre misstänkta gärningsmännen hörde därefter av sig till honom.

– De framställde krav på att han skulle lämna tillbaka Bandidoskläder som de menade att han hade kvar från sin tid som medlem. Medan målsägande hävdar att han inte har något kvar att återlämna, säger Birgitta Fernlund.

Enligt offret var det 32-åringen som attackerade honom bakifrån och började hugga honom i nacken. Han blev också träffad i bakhuvudet med, vad han tror, är en stridsyxa.

Vittnen till händelsen har berättat att 35-åringen fick mellan 10 och 20 hugg mot huvud och nacke av ett flertal personer. Han fick också hugg framifrån. Offret utdelade en spark mot angriparna och lyckades springa från platsen.

Gävle tingsrätt kommer att meddela domen den 27 november.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar