Marcus Thuram jagas av Milan, enligt Gazzetta dello Sport


Sommaren 1998 gjorde den legendariske franska försvararen Lilian Thuram sina enda mål på sin 142 matcher långa landslagskarriär. 

De båda målen kom i samma match, VM-semifinalen mot Kroatien, en match som Frankrike vann med 2-1 innan de besegrade Brasilien i finalen. 

Thuram hade då en knappt ettårig son, Marcus. Marcus Thuram minns rimligen inte en sekund av VM-sommaren 1998, men på onsdagen ska ha följa i sin fars fotspår och debutera i det franska landslaget. 

Detta under förbundskapten Didier Deschamps som, just det, var lagkapten i guldvinnande Frankrike 1998. 

– Jag vill verkligen berömma Marcus. Han har tagit ett stort kliv i sin klubb, säger Deschamps inför matchen. 

https://twitter.com/GFFN/status/1319041709934845952

Marcus Thuram gör landslagsdebut

Men vi backar lite. 

Känns Lilian väldigt bekant, men att du aldrig hört talas om Marcus förut? Det är inte så konstigt. 23-åringen, som spelar anfallare, har inte tagit den mest glamourösa vägen till toppen. 

Faktum är att han så sent som i höstas var tvungen att googla sig själv för att bevisa vem har var vid en id-kontroll på San Siro. 

I många år harvade han på i League 2-laget Sochaux där det gick knackigt. Säsongen 2016/17 spelade han 21 ligamatcher för Sochaux, men mäktade bara med ett ynka mål. 

Trots det plockade han upp av Ligue 1-laget Guingamp (där han blev lagkamrat med svenske Karl-Johan Johnson bland andra)där karriären tog lite fart. Säsongen 2018/19 blev det nio fullträffar på 32 ligamatcher, vilket räckte för att Borussia Mönchengladbach skulle få upp ögonen för mig. 

Fjolårssäsongen blev hans debutsäsong i Tyskland där han, som Deschamps uttrycker det, sannerligen tog nästa steg. Tillsammans med landsmannen Alassane Plea har Thuram bildat ett av ligans mest fruktade anfallspar. Thuram satte 14 bollar, spelade fram till nio mål och hyllades stort inte bara för sin offensiva produktion utan även för sitt duellspel och sitt huvudspel. 

– Han kan verkligen göra skillnad med sin kraft och sin fart. Han gör mål, han skapar mål och han brukar se till att vara bra när det gäller som mest, säger Deschamps. 

Hans framfart har väckt ännu större klubbar än Mönchengladbachs intresse och enligt Gazzetta dello Sport är Milan intresserat av att göra Thuram till Zlatans nya anfallskamrat. 

”Att vara någons son i fotboll kan vara farligt”

Även om Thurams väg uppåt inte skett inför alla världens kameror så har det inte undgått folk att han heter just Thuram i efternamn. 

Något som hade kunnat knäcka honom, menar den förre storspelaren Robert Pires. 

– Att vara någons son i fotboll kan vara farligt, säger Pires enligt Goal. 

– Jag minns att Lilian skyddade honom väldigt mycket. Men Marcus har inte valts på grund av sin pappa. 

Deschamps menar samma sak. 

– Att Lilian är hans pappa inte som ska ligga Marcus i fatet. I dag så handlar om hans karriär. Marcus är med landslaget för att han förtjänar det. Hans pappas karriär, den är över. 

Frankrikes träningsmatch mot Finland börjar på onsdag kväll vid 21. Senare under samligen ställs Frankrike mot Sverige i Nations League. 

LÄS MER: ”Var bara för att irritera Sverige”
LÄS MER: ”Skulle inte vilja vara en spelare åt honom”
LÄS MER: Zlatan vill peta sig själv: ”Jag är arg”

expressen

Related posts

lämna en kommentar