Mathias Fredriksson om Stina Nilsson: ”Känns omöjligt”


Det var i mars som nyheten slog ned som en bomb i skidvärlden. Stina Nilsson hade bestämt sig för att lämna längdskidåkningen för att satsa på skidskytte. En nyhet som väckte stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. 

Nilsson förklarade själv sitt byte av sport med att hon behövde en ny utmaning i karriären.

Och i helgen ska 27-åriga Stina Nilsson äntligen få göra debut som skidskytt i tävlingssammanhang, och det under Sverigepremiären i Idre. 

”Är en jäkla skillnad”

Den före detta längdskidåkaren, och numera experten i SVT:s ”Vinterstudion”, Mathias Fredriksson ser fram emot Stina Nilssons debut som skidskytt. 

– Det ska bli jättespännande att följa henne, vi vet inte alls var Stina står just nu. Men utan att ha varit skidskytt förstår jag att det är en jäkla stor skillnad på att köra en riktig tävling mot att åka upp ensam här på skjutvallen i Östersund en onsdag förmiddag. 

– Det kommer bli en helt annan press när hon ska tävla, säger Fredriksson och menar att det viktiga nu är att Stina Nilsson får tävla. 

– Att komma in i själva tävlandet tror jag blir oerhört avgörande för henne. Sedan är det så klart skyttet som kommer att bli hennes största utmaning. Men är det någon person som skulle kunna klara det så är det väl Stina. Hon kan verkligen nörda in sig på detaljer och tycka att det är roligt. På något sätt har hon den mentaliteten som krävs.

”Det räcker inte”

Vad som väntar Stina Nilsson efter helgens Sverigepremiär är ännu oklart. Världscupen i skidskytte inleds i finska Kontiolathi den 27 november. Men att Nilsson kör världscuppremiären har både landslagstränaren Johannes Lukas och hon själv tidigare avfärdat. 

Det på förhand mest troliga hade varit att Stina Nilsson inlett sitt internationella tävlande som skidskytt i IBU-cupen, nivån under världscupen. Men på grund av coronapandemin har IBU-cupen ställts in fram till nyår och startar först i januari. 

Om Stina Nilsson trots allt får chansen i världscupen tror Mathias Fredriksson att hon kan lyckas prestera vid enstaka tillfällen. 

– Någon tävling kan hon säkert slå till på redan i vinter men att hon skulle vara där uppe i toppen hela tiden redan den här säsongen, det tror jag inte. Och det räcker inte bara att skjuta fullt. I dagens skidskytte krävs det att man skjuter både fullt och snabbt. 

– Vi vet att Stina är en bra skidåkare, och lite grann kan hon säkert tjäna in på skidåkningen. Men det känns omöjligt att hon ska kunna skjuta lika snabbt som till exempel Hanna Öberg och Dorothea Wierer inledningsvis. Snabbt kan hon säkert skjuta, men man ska träffa också. 

”Får se om det var rätt eller fel”

Mathias Fredriksson är bosatt i Östersund där Stina Nilsson tränar och växelvis även bor. Och när han har varit uppe på skidstadion det senaste året har Nilsson varit där. 

– Jag har inte varit på stadion en enda gång utan att Stina varit där. Så hon har nog inte fuskat med skytteträningen i alla fall. 

Var det ett bra eller dåligt val av Stina Nilsson att byta sport?

– Jag får säga att jag tycker att det var överraskande, men samtidigt väldigt modigt. Vi får se om det var rätt eller fel. 

Du var aldrig sugen på att byta från längdskidåkning till skidskytte under din karriär?

– Nej, aldrig. 

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Det känns inte rättvist” 

LÄS MER: Helena Ekholm: ”Har lärt mig känna av de vibbarna” expressen

Related posts

lämna en kommentar