LISTA: Så står sig skolorna i din kommun – därför är Tierp sämst i klassen: “Vi är fattiga”


Från botten till ännu längre ner på botten. Listan över de bästa och sämsta kommunerna i landet är en sorgesam läsning för Tierps del.

– Det här är en försämring som pågått en längre tid. Framför allt är det lärartätheten som är för låg, jag kallar det för lärargleshet, säger Eva-Lotta Järvi.

Hon är lärare på Aspenskolan, huvudskyddsombud och ledamot i Lärarförbundets lokalavdelningen i Tierp.

– Vi har haft fem olika skolchefer under de senaste fem åren och alla har haft sitt eget systematiska kvalitetsarbete. Det har varit på att vi har börjat på saker till förbättring, men vi slutför de inte. Vi måste få en bättre kontinuitet, säger hon.

Vid ett tillfälle hade man kommit ganska långt i arbetet med att sätta in tidiga åtgärder för elever som behöver hjälp med att nå sina mål. Men det var tre skolchefer sedan och arbetet slutfördes inte.

Kriterierna som Lärarförbundet jämför är bland annat vilka resurser kommunen lägger på skolan, andel utbildade lärare, lärartäthet, sjuktal och löner.

Även skolresultaten finns med som ett viktigt mått på kvaliteten.

I Tierps kommun finns flertalet dyra paviljonglösningar inom förskoleverksamheten och där har även sjuktalen bland pedagogerna varit hög.

– När det gäller löner är vi en fattig kommun. Vi måste försöka locka med annat och de lärare vi har är fantastiska och de gör ett kanonjobb med de små resurser vi har, men det räcker inte, säger Eva-Lotta Järvi.

Försämringen för Tierp är i sammanhanget marginell, den kan inte bli sämre.

– Siffrorna i årets undersökning baserar sig på resultaten för 2019. Det är en eftersläpning, säger Per Angemo, skolchef Tierps kommun.

Han betonar att mycket har gjorts för att förbättra resultaten, vilket kommer visa sig i senare undersökningar.

– Till exempel ökade vi andelen behöriga elever till gymnasiet från 78,1 procent 2019 till 83,3 för 2020. Det är en klar förbättring även om vi inte är där vi vill vara än så länge.

Andelen elever med examen från gymnasiet har också gått upp från 68,4 för 2019 till 78,5 i år.

– Det händer saker och det är trist att det inte syns i den här rankingen och det är tråkigt för lärarna att se för de gör ett fint arbete med att utveckla verksamheten.

Per Angemo tror att förändringsarbetet som görs kommer att visa sig i verksamheten framöver. När det gäller lärartäthet kollar Lärarförbundet på hur många utbildade lärare med lärarlegitimation som undervisar i det ämne de har behörighet för.

– Vi har ungefär lika stor andel lärare som riksgenomsnittet med pedagogisk högskoleexamen men behörigheten är lägre. Vi ligger inte dåligt till när det gäller bemanning i klassrummen, säger Angemo.

Det finns lärare i kommunen som varvar lärarutbildning med arbete i skolan.

– Vi gör en kartläggning av det och ser över vad vi kan göra som kommun för att de snabbt ska kunna nå färdig utbildning och lärarlegitimation.

Flera kompetensutvecklande insatser i samarbete med Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet har genomförts under 2020 där ett stort antal lärare från kommunen deltagit.

– Resultatet i undersökningen var inte bra förra året heller, och marginellt sämre i år. Förändring tar tid, och all personal i vår verksamheten sliter verkligen med att utveckla skolan och göra den bättre. Man tar steg framåt varje dag och jag vill verkligen lyfta fram dem, säger Per Angemo.

LÄS OCKSÅ: Därför bottenrankas Tierp som skolkommun: “Inget vi blundar för”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar