Bryson DeChambeau inför Masters: “Förhoppningsvis kommer de förstå”


Älskad av vissa. Avskydd av andra.
Inför Masters hoppas i alla fall Bryson DeChambeau att hans sätt att spela spelet golf ska lämna avtryck.
– Förhoppningsvis kommer folk att förstå att längd alltid kommer att vara en fördel, säger han.

Bryson DeChambeau i samspråk med Tiger Woods under måndagens träningsrunda.Foto. TT

”Dopad”, skriver vissa.
”Vetenskapsman och innovatör”, menar andra.
Åsikterna går i sär, men två saker råder det ingen tvivel om; US Open-vinnaren från i somras har under 2020 varit namnet på allas läppar och vadhållningsfirmorna håller honom nu som favorit till att vinna Masters.

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

Vägen till vart Bryson DeChambeau befinner sig i dag startade med en ryggskada under Valspar Championship för ett par år sedan. Han led då av sådana smärtor att han hade svårt att ta sig ur sängen. Där och då rannsakade han sig själv och sin träning. Vad kunde han göra för att förbättra situationen?
Det slutade med en kroppslig förvandling.
– Jag hade inte ens fyllt 30 och undrade så klart hur jag skulle känna mig när jag blir äldre, säger vid en presskonferens i Augusta Nationals spektakulära mediacenter.
– Efter att träna golf hela dagen lägger jag två-tre timmar i gymmet, varje dag. Det är vad jag offrar.
– Istället för att gå på middag med vänner så är jag i gymmet för att försöka förstå hur kroppen fungerar.

Mobbad av kollegerna: ”knäppgök”

Och den där kroppsförvandlingen har gått snabbt. Under loppet av ett år har DeChambeau gått upp mer än 30 kilo och väger i dag cirka 110 kilo. Men det har inte bara handlat om bänkpress och och proteinshakes. Tack vare specifika övningar har han lyckats omsätta muskelmassan till snabbhet i svingen och längre slag.

Under inspelsrundan på Augusta National hade han bara en sandwedge kvar till green på det erkänt långa första hålet. Därefter slog han över green med trätrean på hål nummer 3. Detta är en typ av golf man aldrig skådat i US Masters och som skulle kunna vara revolutionerande på ett sätt som för tankarna till Tiger Woods genombrott 1997.
Då var det Woods som slog längre än alla andra, också då på grund av hård och dedikerad fysträning.
– Förhoppningsvis så kommer det att innebära att folk lär sig och inser att längd är en fördel, säger DeChambeau.

LÄS MER: Superguide inför Masters – Augusta National hål för hål

27-åringen som älskar statistik och går under smeknamnet ”vetenskapsmannen” började för några år sedan spela järnklubbor som alla är lika långa. Han är också en av de som spelar långsammast på touren och som tillbringar mest tid med att läsa greenböcker (en sorts karta över puttningsytan som visar hur greenen lutar).
Reaktionerna både bland experter och medspelare har ofta både varit kritiska och elaka. Eddie Pepperell har kallat honom för ”enkelspårig knäppgök” och Rory McIlroy menade att DeChambeau borde bestraffas med pliktslag för sitt långsamma spel.
Brooks Koepka har också vid upprepade tillfällen riktat hånfulla kommentarer mot DeChambeau och menade att det inte fanns någon anledning att bli ”vetenskaplig” när man spelar golf.
– Det ligger ingen skicklighet i att bara slå långt, hävdade Ryder Cup-spelaren Matthew Fitzpatrick.

Foto: TT

Böckerna talar emot honom

Men 2020 har DeChambeau skördat större framgång än de alla.
US Open-titeln var bara en av många framgångar och nu planerar DeChambeau att utnyttja sitt längdövertag också i Masters.
– Förhoppningsvis så kommer det att innebära att folk lär sig och inser att längd är en fördel. Om de kommer att ändra banorna på grund av hur jag spelar och hur proffsgolfen utvecklas i stort? Jag kommer att anpassa mig efter banorna, men sakta men säkert tror jag också att banorna kommer anpassas efter utvecklingen.
– Oavsett känner jag att om jag slår en hybrid eller järnfyra lika långt som någon annan slår sin driver, då är det en fördel för mig.

En sak talar dock emot Bryson när det är dags att göra upp om den gröna kavajen på Augusta National.
Här är det inte tillåtet med greenböcker.
– Det innebär bara att jag kommer att få lägga mycket mer tid på förberedelserna kring green inför tävlingen. Vi vet ungefär vart flaggorna kommer att stå och jag kommer lägga stor vikt på detaljerna.
– Jag går fortfarande på intuition, även en vanlig vecka går jag på en blandning av vad som står i boken och min instinkt. Det kan stå fel i böckerna.

Oavsett vad så är Bryson DeChambeau vadslagningsfirmornas favorit till segern.
– Jag kommer aldrig att se mig själv som något annat än en underdog. Det finn så många fantastiska spelare som är här och som kan vinna. Jag tar inget för givet förrän resultaten är skrivet i sten.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger

expressen

Related posts

lämna en kommentar