Augusta Nationals historiska beslut – han slår invigningsslaget nästa år


För 45 år sedan blev Lee Elder den första afroamerikanska golfaren att spela US Masters.
Nu har värdklubben Augusta National beslutat att han ska göra Gary Player och Jack Nicklaus sällskap för att slå invigningsslagen när tävlingen avgörs nästa vår.

Foto: Augusta National och TT

LÄS MER: Superguide inför Masters – Augusta National hål för hål

Ofta har klubbens historik sopats under bordet. Men grundaren Clifford Roberts hade täta band med Ku Klux Klan och länge tilläts mörkhyade endast som caddies och betjänter på Augusta Nationals marker.
Inte förrän 1975 – Tiger Woods födelseår och 41 år efter att tävlingen grundats – tilläts den förste afroamerikanska proffsspelaren ställa upp i US Masters.
Då peggade Lee Elder upp på Augusta National Golf Clubs första tee.

”Han har krossat barriärer”

Nu blir det han som till våren gör Jack Nicklaus och Gary Player sällskap för att slå invigningsslagen när 2021 års upplaga går av stapeln.
– Att han deltar är ett sätt för oss att hylla hans liv och vad han åstadkommit, hur han krossat barriärer och inspirerat svarta män och kvinnor både på och vid sidan om golfbanan.
– Vi hoppas att detta blir ett ögonblick folk håller kärt världen över, säger klubbens ordförande Fred Ridley.

Lee Elder:
– Att få en inbjudan att spela och pegga upp på det första hålet var dröm som gick i uppfyllelse. Att få bli inbjuden igen och att få göra Jack och Gary sällskap till våren betyder allt för mig. Det gör mig också väldigt stolt att veta hur mycket det betydde att jag spelade och att det fortfarande har en påverkan.

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

Instiftar stipendier och startar damlag

I samband med detta lät Augusta National Golf Club också meddela att man instiftar två stipendium i Lee Elders namn vid Paine College i Augusta, en skola som demografiskt sett lockar en hög procent afroamerikaner.
Stipendierna ska gå till en kvinnlig och en manlig golfare. Augusta National åtar sig också parallellt med detta att bidra till att starta upp skolans damlag.
Förhoppningen är enligt klubben att initiativet ska motivera ”svarta studenter” att nå framgång både på och vid sidan av golfbanan.
– Också på Augusta National har vi följt utvecklingen av vad som skett i år med Black Lives Matter och vi vill vara med och hjälpa till på vårt sätt, säger Ridley.

Årets US Masters inleds på torsdag.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger

expressen

Related posts

lämna en kommentar