Emelie Öhrstig om sin son Karl-Axel – har diagnosen autism


Hennes idrottskarriär är på många sätt unik. När andra talangfulla idrottare i tidig ålder ofta gör valet att satsa fullt ut på en sport så gick Emelie Öhrstig sin egen väg.

Det var bara de fem sista åren som Öhrstig ägnade sig åt enbart längdskidåkning. Innan dess var mountainbike-tävlandet en lika viktig del. 

– För mig var det en självklarhet att ha parallella karriärer och jag tror inte att jag hade blivit så bra i längdåkning om det inte varit för cyklingen. 

Hon nämner själv ett silver på junior-EM i mountainbike som ett av de starkaste minnena från idrottskarriären. 

Men det som de allra flesta minns Emelie Öhrstig för är det osannolika VM-guldet i Oberstdorf 2005. 

Utan att ha tagit en enda pallplacering i världscupen tidigare vann Öhrstig VM-sprinten före Lina Andersson och kanadensiskan Sara Renner.

Emelie Öhrstig tog 2005 hem VM-guldet i sprint före Lina Andersson.Foto: JONTE WENTZEL

– Det var självklart enormt häftigt. Men när jag tänker tillbaka på min karriär så är det mer helheten, att det var en otrolig resa och en superhäftig upplevelse. Det var mycket slit men också en otroligt bra skola. Jag tog ett stort ansvar för min egen utveckling, och det är något som jag har tagit med mig in i arbetslivet. 

Det var också just arbetslivet som lockade Emelie Öhrstig mycket, och redan under idrottskarriären pluggade hon både till civilekonom och ingenjör. Och när hon 28 år gammal valde att avsluta sin idrottskarriär stod hon redo för en annan. 

– Jag var väldigt glad att jag hade en färdig examen när jag slutade med elitidrottskarriären. Jag hade en stor drivkraft att lyckas i arbetslivet och att göra avtryck där. Jag tror att det betydde mycket för att jag skulle kunna ha ett avslut med karriären som jag var nöjd med. Jag hann aldrig sakna idrotten så mycket. 

”Viktigt att vara öppen”

Efter det har Emelie Öhrstig haft det enda toppjobbet efter det andra, i dag är hon kommersiell chef på ett dotterbolag till Volvo cars i Göteborg.  

Hon och maken Daniel Bengtsson Öhrstig har också fått tre barn, Ellen, 7, Karl-Axel, 5, och Hedvig, 2,5.

– Jag trodde absolut inte att jag skulle få så många barn. Men det har utvecklat mig mycket, som elitidrottare är man väldigt strukturerad. Så är det verkligen inte nu, utan en dag i taget. Och det är jättenyttigt för mig. 

Men de senaste åren har också kretsat kring något annat, och något som Emelie Öhrstig har valt att dela med sig av bland annat på sin blogg och ett specifikt Instagram-konto. 

– Karl-Axel har autism och nyligen fick vi en diagnos till, att han har en intellektuell funktionsnedsättning. 

Emelie Öhrstig berättar vidare om valet att dela med sig av sonens diagnoser. 

– Det är klart att jag fick tänka efter, ”vad är det jag vill med att berätta om hans liv och vårt liv tillsammans?”. Men jag känner att jag vill dela med mig för att jag tror att det är viktigt att vara öppen. 

– Det är också ett sätt för mig att skriva av mig. Jag har sett det som lite terapi för egen del, att det finns kvar för omvärlden. Att det nästan blir som en dagbok.  

”Måste erkänna att det är påfrestande”

Det var för två år sedan som familjen fick beskedet att Karl-Axel har autism. Ett besked som var omtumlande, samtidigt som Emelie Öhrstig hade anat att något var annorlunda med sonen. 

– Även om jag genom att läsa på långt tidigare hade förstått att Karl-Axel har autism så var det speciellt när vi fick det på papper. Då hade jag en period när jag var ledsen över det faktumet. Men nu har jag landat i det, vilket är väldigt skönt. 

– Jag har sedan vi fick beskedet aldrig känt att det är något som vi ska ligga lågt om. Och jag tror att det är viktigt att man låter den här delen av livet ta plats. Jag vill berätta om det här. Det är klart att Karl-Axel sticker ut lite ibland, han pratar inte och han har ett annat sätt vara när han blir frustrerad till exempel. Men då kan man också upplysa om det. 

Emelie Öhrstig tystnar en stund innan hon fortsätter:

– Sedan är det en balansgång, men så är det väl med alla utmaningar man har i livet. Att man måste erkänna att det är påfrestande. Samtidigt som jag inte vill ge uttryck för att vara ett offer. Det här är en del av vårt liv och vi har i stora delar ett jättebra liv. 

– Ibland kanske man måste tillåta sig själv att vara lite ledsen och besviken i det lilla. Men i det stora hela är vi väldigt privilegierade på många sätt. 

Emelie Öhrstig tillsammans med sonen Karl-Axel.Foto: PRIVAT

Det är med stor värme Emelie Öhrstig beskriver sin son. 

– Det finns en sådan otrolig renhet i känslorna hos Karl-Axel. Det finns inget filter i kärleken, och det finns något väldigt fint i det. 

Karl-Axel kan i stort sett inte prata alls, de sammanhängande meningarna finns inte. Men han har lärt sig vissa ord, saker som han är förtjust i. 

– Som bil, cykla och mjölk. 

Emelie Öhrstig skrattar till innan hon fortsätter:

– Innan vi fick den här diagnosen för två år sedan tänkte jag att, ”tänk om han inte kan börja prata”. Man förknippar kommunikation så mycket med språk och tal men det har jag nog gått ifrån lite grann nu. Det är klart att det är bra att ha ett språk men kommunikation är något väldigt mycket mer. 

– Jag tror att det gäller att acceptera de förmågor som han har. Vi jobbar så klart på att Karl-Axel ska utvecklas också, precis som alla andra barn. Men han måste få utvecklas från sina nivåer. 

– Visst är det en stor påfrestning ibland. Men han verkar vara väldigt lycklig vår pojke, och vilka är vi då att tycka att det är fel? Han är han, och han är oftast glad och lycklig och då får vi vara väldigt tacksamma för det. 

Öppenhet om sonens autism och funktionsnedsättning är viktig för Emelie Öhrstig och hon säger att hon är tacksam för de nätverk med andra föräldrar till barn med olika handikapp som hon har hemma i Göteborg. 

Men hon hoppas också att hon, med sin bakgrund som före detta elitidrottare, kan vara till hjälp för andra.  

– I vårt fall tror jag att det ger oss, och framför allt Karl-Axel, mycket. Och det kanske även kan ge andra i samma situation någonting. Jag hoppas det. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat Emelie Öhrstig för en intervju i Göteborg.Foto: FRIDA OLSSON

 

LÄS FLER INTERVJUER AV ANNA FRIBERG

Helena Ekholm: ”Jag måste fortfarande ta mental hjälp” 

Mathias Fredriksson: ”Pengar är min drivkraft” 

Tord Grip: ”Jag känner mig, väldigt, väldigt ensam” 

Caroline Seger: ”Har aldrig begärt att alla ska älska det” 

Susanne Gunnarsson: ”Jag gick runt drogad” expressen

Related posts

lämna en kommentar