Marie förverkligade drömmen – blev fastighetsägare med egen yogastudio


Hon har alltid funderat över hur hon vill leva. Känt en längtan efter att vara självständig och oberoende. Efter några år med studier tog tankarna fart på allvar. Hur skulle hon göra för att skapa sin egen ekonomi?

– Jag hade läst om att äga fastigheter var en väg att gå och bestämde mig för att det var min möjlighet. Jag visste att en barndomsvän hade rustat en flerfamiljsfastighet på Söder och frågade om hon ville sälja. Det ville hon och jag fick till och med ett kompispris. Vi hade varit barndomskompisar och gått på Solängen tillsammans, hon var helt fantastisk.

Marie Hansson sitter i soffan med Snobben i knät, en pytteliten valpgrabb av rasen Biewer terrier. Mellan väggarna dinglar hängmattan som hon köpte i Costa Rica. Det var där hon träffade Malin Berghagen första gången. Malin ville gärna komma till Gävle och hålla yogahelger hos Marie. Sedan dess har hon varit gästlärare flera år i rad. I vintras fick studion utmärkelsen “Mysigaste yoga-hänget” på Yogagalan 2020.

Direkt efter köpet började hon med att dränera grunden. Hon öppnade en fysisk butik med varor som är skonsamma mot människor och miljö. Där kan man hitta ekologiska teer, vegansk choklad och Gävlesystrarna Cornelia Suns kimonos av återbrukade saris. Hon hyr ut två nyrenoverade lägenheter på vinden och inne hos Marie finns originalköket kvar med snedställda luckor och platsbyggt serveringsskåp. I markplan har hon tagit bort en vägg för att skapa en yogastudio med rymd.

Det var en tillfällighet att hon började prata med Kristin Ellner om att öppna en studio, sedan kom Hillevi Björn och ville också hjälpa till. I dag har verksamheten växt med många yogainriktningar i samma hus. Maries ingång från början var maten, raw och vegansk, och i dag är hon färdigutbildad som yoga-lärare.

– Vi blev ett dreamteam i början som kompletterade varandra så bra. Kristin sa hur inredningen skulle vara, Hillevi skruvade upp och jag betalade, säger Marie med ett skratt.

När corona-pandemin kom blev det en paus men under hösten har flera klasser börjat igen. Just nu håller hon på att rusta i källaren för att skapa fler ytor.

– Jag älskar att hålla på med det här, att vara en del av något större. Men än har jag inte kunnat ta ut en krona till mig själv ur företaget. Jag jobbar heltid på sidan om, drömmen är att så småningom kunna leva på yogan och på fastigheter. Jag skulle gärna vilja köpa fler hus.

Hon ler hemlighetsfullt och nickar mot fönstret, i området finns det många större fastigheter i samma stil. Det var tack vare att hon redan hade en bostadsrätt på Söder som det blev möjligt att få lån till en större fastighet. Men hon mötte mycket motstånd i början.

– Nästan alla ifrågasatte mitt beslut. Känslan var att banken tvivlade eftersom jag var ensam och kvinna och människor omkring mig förstod inte hur jag skulle klara det själv? Utom två personer, hon som ville sälja till mig och en bekant som kan branschen som jag vände mig till för att få råd. Nu köper du, sa han och jag har aldrig ångrat mig.

Marie var nyfödd när hon hittades på gatan i Iran och fyra år när hon adopterades av sina föräldrar. Familjen flyttade runt och när de landade i Gävle var hon tio år och fick börja på Solängen.

– Då var det inte kul, jag hade ju släkten och mina kompisar i Piteå.

Sista året i gymnasiet lärde hon känna Mattias Hagman. Han blev yogalärare och när barnen var små provade Marie att gå till honom. Under djupavslappningen yoga nidra började hon att snarka, det kändes så pinsamt att hon inte kom sig för att gå tillbaka. Många år senare upptäckte hon att hon hade börjat leva enligt yoga-filosofin utan att hon visste om det.

– Jag har alltid varit snäll mot andra människor. Men när man stöter på motgångar själv och behöver vara snäll mot sig själv, hur gör man då? Genom yogan fick jag ord på det och det kändes stort!

Hon har alltid varit nyfiken på sitt ursprung och i slutet av 1990-talet var hon på väg att resa men oroligheter i landet kom emellan.

– I dag är jag rädd för att åka dit. Jag är gay och vad jag har förstått är det dödsstraff på det i Iran. Men en vän har besökt mitt barnhem och sett mina papper, där stod det att jag var två dagar när jag hittades av en polis, jag hade fin klänning, ren blöja, en nappflaska och var inlindad i en filt. Pappa har berättat att de fick välja på sju flickor och att jag gick fram till honom.

När Marie var 22 träffade hon en man. De fick två barn och hade det bra tillsammans i flera år, men en dag upptäckte Marie att hon var kär i en tjej. Innan hon kom ut var hon orolig för hur barnen skulle ta det. Men det gick bra, de gillade mammas flickvän.

Nu har det blivit en drivkraft hos Marie att inge hopp hos andra. När barnen var små hamnade hon i en svår depression och blev sjukskriven under en period. Hon fick börja på Engelska skolan som arbetsträning där hon sedan började jobba och stannade i nio år. Att börja studera på högskolan var ett stort steg.

– Jag klarade det tack vare att det fanns andra som trodde på mig. Hade någon sagt då att jag skulle vara där jag är i dag hade jag aldrig trott på dem. Så är det hela tiden, det händer nya saker som jag trodde var omöjliga. Jag hoppas kunna ge andra känslan att alla kan.

Marie Hansson

Familj: Två vuxna döttrar och Snobben som är valp

Bor: I en lägenhet i sin flerfamiljsfastighet på Söder i Gävle som hon köpte 2016

Gör: Jobbar som lärare på internationella socionomprogrammet på högskolan, fastighetsägare och egen företagare med butiken MH Ekologica och yogastudion My Sangha, även massage och samtalsterapi finns i huset

Fastigheten: Byggd 1935 med boyta 250 kvadrat plus källare, nästa projekt är att rusta källarenarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar