Magnus Carlsen erkänner – spelade VM full


Carlsen har levererat hela karriären och haft titeln som världsmästare i klassiskt schack sedan han tog den 2013. Han har också bland annat fem VM-guld i blixtschack och tre VM-guld i snabbschack. 

Men det har också kommit dåliga perioder då inte mycket stämde för den norske storstjärnan. 

2012 var Magnus Carlsen på god väg att vinna VM i snabbschack. Men han fick kämpa ordentligt efter att ha fått magbesvär vilket ledde till att han inte kunde sova på nätterna. Då började han tappa och till slut blev det ”bara ett silver”. Resultatet fick konkurrenterna att häpna – förväntningarna var att han skulle vinna turneringen. 

– Efter den första dagen gick alla till resultattavlan för att dubbelkolla ställningen flera gånger. Alla var förvånade, säger Magnus Carlsen enligt Dagbladet.  

”Kände mig som en gud”

Då bestämde han sig för att vidta åtgärder. 

– Jag sprang till hotellets minibar, hittade en flaska vodka och tömde den på en kvart, säger 29-åringen. 

Den extrema åtgärden gav resultat. För då började schackmästaren leverera. 

Han vann de sista åtta partierna och tog silver. Carlsen hade en halv poäng upp till Alexander Grischuk som vann turneringen. 

– Jag kände mig som en gud där och då. Jag hade ett bra surr och spelade fantastiskt bra. Jag har tittat på det i efterhand, och då kanske jag inte spelade SÅ bra, men jag lyckades psyka motståndarna. 

”Mer som en sportkultur”

Dagbladet har varit i kontakt med schackexperten Atle Grønn som menar att alkoholen och schack var en mycket vanlig kombination förr. 

– Det finns en drickskultur i schack även före Magnus Carlsen-perioden. Schack var mer som en sportkultur med Carlsen. Mikhail Tal (världsmästare i schack åtta gånger) drack ständigt under VM i Stockholm 1960 och 1961. Aleksandr Alekhin var också full under världscupen, säger Atle Grønn. 

Magnus Carlsen slutade dricka alkohol 2018. 

 

LÄS MER: Stängs av – för fusk mot nioårig talang
LÄS MER: Fuskaren avslöjades på toalett: ”Stort misstag”
LÄS MER: Schackgeniet en av världens bästa på FPLexpressen

Related posts

lämna en kommentar