Lennartsson kör Berghs superstjärna i storloppet


På söndag avgörs årets sista storlopp när Breeders Crown-finalerna ska avgöras på Eskilstuna. 

Höjdpunkten: Finalen för fyraåriga hingstar och valacker – som i vanlig ordning bjuder på ett stjärnstarkt startfält. 

Spelarnas favorit är föga förvånande Derbyvinnaren Hail Mary – som i avstängde Robert Berghs frånvaro körs av Per Lennartsson.  

Hur är din känsla inför loppet? 

– Hästen har visat enorm kapacitet och ser man till försöket verkar även formen vara fin. Det ska bli spännande men man ska ha klart för sig att det är ett stentufft lopp. Det finns både tre och fyra hästar som är extraordinärt bra. Så inget är givet på något sätt. Men han är en av hästarna som ska kunna kriga om segern, säger Per Lennartsson. 

”Alltid lurigare mot slutet av säsongen” 

Är du extra nervös inför den här typen av lopp? 

– Nervöst är det absolut inte. Jag har kört hästen tidigare och vet vad han går för. Vi har ett lurigt läge och jag kan inte säga något annat än att man får försöka göra sitt jobb. Men det finns ingen anledning att vara nervös. Snarare tvärtom. Man kan känna sig väldigt trygg när man kör den här typen av hästar. Sedan kan det bli fel och man måste ha lite flyt. 

– Sedan gäller det att hästen håller sig i form. Det är alltid lurigare mot slutet av säsongen. Det blir oftast några smällar här och där tack vare att hästarna varit i gång hela året. 

Hur mycket skiljer sig ett lopp sent på hösten jämfört med tidigare på året?

– Först och främst har det varit en lång säsong och hästarna kan vara slitna både fysiskt och mentalt. Nu tror jag dock inte Hail Mary har de problemen eftersom han verkar vara stenhård i skallen. Sedan handlar det om väder och vind också. Hästarna kan få lite vinterpäls när det blir lite kallare som kan göra att hästarna tappar någon procent av formen. Jag kör självklart som om hästen skulle vara i kanonform, men det är ingen slump att det brukar skrälla i den här typen av lopp, så spelmässigt är det ju spännande. 

Varnar för Untersteiners outsider 

Andrahandsfavoriten kommer också från Robert Berghs stall. Power, som för första gången körs av Örjan Kihlström, startar från spår två samtidigt som Hail Mary fick spår tre. 

Per Lennartsson körde själv Power i Derbyt – och har naturligtvis respekt för hästen. 

– Power är en fantastisk häst. Nu hade jag ju otur att han inte var i form alls inför Derbyt. Sedan hade han säkert inte vunnit det loppet ändå. Men då var han tom efter 50 meter när jag attackerade på långsidan. Men nu kanske han har haft sin formdipp och är på väg tillbaka igen. Då är det en stenhård konkurrent. Även Johan Untersteienrs häst (1 Guzz Mearas) sprang en lång 11-tid i försöket och bara svarade och svarade. Han blir också en väldigt svår nöt att knäcka. 

Power och Guzz Mearas är hårdast emot? 

– Ja, det tycker jag definitivt. Sedan har ju båda de två varit i väg en sväng till Frankrike. Min förhoppning, om man kan säga så, är väl att de kanske är lite mer slitna än Hail Mary som slapp den turnén. Men det var inget som tydde på det senast i kvalen. Men sådant kan ju komma senare. expressen

Related posts

lämna en kommentar