Floristen Annika i Järbo skapar kransar och ägg: “Höns är beroendeframkallande”


Egentligen var det Jimmy som fick idén från början. De hade börjat med LCHF, äggåtgången blev stor och han tyckte att de borde äta sina egna ägg. Just då var Annika motsträvig. Men en dag när hon kom hem hade han varit iväg med en kompis och köpt tre vikingahöns och en tupp. De var både trevliga och fina men det visade sig att de värpte sparsamt. Då började Annika läsa på och insåg att olika raser ger ägg i olika kulörer. Hon åkte till Älvkarleby för att hämta några silveruddsblå som lägger gröna ägg och hennes kreativa sida fick ny inspiration.

– Därefter spårade det ur brukar Jimmy säga. Jag tyckte jakten på nya färger på äggen blev jättekul, i dag har vi 40 hönor på gården, ler Annika.

Jag möts av ett litet gäng hönor som spatserar på uppfarten. Där inne i ladan galer en tupp. Utanför hönshuset är det pyntat med granar och ris och på ytterdörren hänger en krans av material från naturen. Annika är florist men nu för tiden dekorerar hon mest för hemmabehov. Hon ser också fram emot att skapa till julbordet.

– I år är det första julen på trettio år jag kan fira som alla andra. I floristvärlden jobbar man som en galning hela december och det brukar bli mycket färdig julmat. Nu ser jag fram emot att hinna laga eget. Just ägg är ju egentligen mest påskmat, men något med ägg borde jag så klart hitta på till jul.

En korg på köksbänken dignar av ägg i olika färger. Det är gröna, bruna, blå, prickiga och marmorerade. Ett av äggen är nästan svart.

– Visst är det fint? Det kommer från en korsning mellan svart kopparmaran och silveruddsblå.

Matbordet är stort och runt i trä, en grov trädgårdsmöbel som hon tyckte passade lika bra inomhus. I stället för en duk står en bricka på mitten med mossa, blommor och ljus. Ett vackert och enkelt bordsarrangemang.

– Jag är en riktig skogsmulle och älskar att skapa av växter. Mest kransar som jag gör året om. Jag använder ofta fjädrar och ägg i kransarna också.

Hon drev handelsträdgård i Järbo i tio år men tröttnade på att aldrig vara ledig. Hon stängde butiken och började på Hedvigs Trädgård i Gävle. När de upphörde fortsatte hon till Gröna Kullen i Strömsbro och därefter Iris blomaffär i Sandviken. Sedan ett halvår tillbaka har hon en helt ny tjänst som växtansvarig i Sandvikens pastorat och sedan dess kan hon njuta av att jobba kontorstid och slippa ruschen inför jul. Hon har tid att odla sitt nya intresse. Att korsa fram nya färger på ägg.

– Det är en helt ny värld som har öppnat sig. Det finns så många spännande raser med olika färger på fjädrarna och väldigt olika temperament. Faverollerna är roliga och tillgivna och lätta att lyfta upp. Silveruddsblå är precis tvärt om. Det räcker att man nuddar den så kastar den sig mot nätet och flaxar och skriker, säger Annika.

På sommaren går de ute i hägn och på vintern bor de i ladugården och turas om att gå ute när vädret tillåter. De hönor som kläcks får vara kvar och tupparna äter de upp. Annika slaktar själv. Först bedövar hon genom att slå till huvudet, sedan hugger hon av det med yxan. Hennes pappa var jägare och hennes mamma hade höns så hon är uppvuxen med slakt på hemmaplan.

– Jag var lite fundersam först men ville klara att göra det själv. Om man har egna höns är det bra att lära sig slakta. Det kan hända så mycket på en gård. En höna kan bli sjuk eller höken kan attackera så att det blir svåra skador och då slipper den långa transporter.

Hönor och trädgårdsliv är en bra kombination. Örnbräken torkar hon och binder i kransar, men hon lägger den också i hönsredena där den håller ohyra borta. Hönsen tycker om att äta bladen från lindarna på gården. På hösten använder hon de torra nedfallna löven som strömaterial i hönshuset. När hon städar får hon perfekt gödsel och jordförbättring till sina rabatter.

Det är bara en av hönorna som har ett namn. Den äldsta vikingahönan som kom först.

– Hon heter Skalle-Per stackarn. För hon har inga fjädrar på bakhuvudet, säger Annika.

Hon flyttade till Jimmys släktgård för sex år sedan och sedan dess har de renoverat. Utanför boningshuset har de tagit fram den gamla grusgången som inte hade varit framme på 50 år. Nästa projekt är att ta bort en vägg för att få ett större vardagsrum. Inför julen ser hon fram emot att göra kransar och hänga upp lite här och där. Men en traditionell julgran med glitter och pynt blir det inte.

– Däremot massor av små! En jul räknade min dotter till 17 små granar inomhus.

Annika Alnehed

Gör: Trädgårds- och floristutbildad, växtansvarig i Sandvikens pastorat, planerar rabatter och växter på fem kyrkogårdar

Intresse: Driver upp höns för egen äggproduktion, korsar fram nya kulörer på ägg, skapar arrangemang av växter, tycker om kransar och använder även fjädrar och ägg som dekor

Familj: Gift med Jimmy, hon har två barn sedan tidigare och han tre

Bor: På hans släktgård utanför Järbo

Hönsgården: 40 hönor av olika raser, till exempel faverolle, welsumer, skånska blomsterhöns, kopparmaran, vikingahöns och silveruddsblå, flera tuppar och många kycklingar

Annikas tips innan du skaffar höns:

Kolla med kommunen om tillstånd behövs där du bor

Läs på om regler hos Jordbruksverket

Bestäm dig för vilken ras som passar dig bäst. Olika raser har olika egenskaper

Gå med i någon höns/fjäderfägrupp på Facebook.

Bygg hönshuset dubbelt så stort som du planerat från början, höns är beroendeframkallandearbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar