Joanna överfölls efter krogbesök – vill se fler övervakningskameror


Det var i augusti 2018 som Joanna Formgren blev attackerad på Hamiltongatan av en man när hon gick hem efter en utekväll. Han tog strypgrepp, tryckte upp henne mot en husvägg och försökte riva av henne kläderna, men hon lyckades ta sig loss. Något rättsligt efterspel blev det inte. Förundersökningen lades ner efter något halvår.

– Det var förväntat, det fanns inga bevis. Jag blev inte besviken, säger hon.

På arbetsgivarens uppmaning gick hon i ett par samtal efteråt, i övrigt har hon hanterat överfallet på egen hand med hjälp av familj och vänner. Fortfarande undviker hon att gå ut ensam när det är mörkt och gör hon det är hon noga med att berätta för sambon eller någon annan om vilken väg hon tar. Hon väljer gator där det rör sig andra, men undviker även området runt Stortorget och Rådhustorget. Trots att många rör sig där känner hon sig osäker.

Hon tar till sig nyhetsrapporteringen om brott på ett annat sätt efter överfallet, tänker till exempel på att det kan finnas en risk att bli rånad.

– Jag har upplevt att det faktiskt kan hända mig. Det här naiva tänkesättet att det inte gör det har jag inte längre.

► Karta: Här sker sexöverfallen i Gävle

Väktare och övervakningskameror är något som har diskuterats mycket på senare tid som ett sätt att öka tryggheten. Joanna Formgren tycker att de gör det och skulle gärna se fler kameror, något andra länder har.

– Jag behöver inte oroa mig för övervakningskameror.

Uniformerade personer, väktare, ordningsvakter och poliser, tycker hon är bättre än privatpersoner som nattvandrar. Hon tror att uniformerade personer har en större auktoritet.

► Läs mer: Här hittar du alla våra artiklar i serien “(O)trygga Gävle”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar