Inga nya skolstängningar på gång – de här coronareglerna gäller


På fredagen förberedde utbildningsförvaltningen hur distansundervisningen för Borgiseleverna ska gå till under de kommande två veckorna. Bland annat har Borgarskolan några lektioner tillsammans med Vasaskolan.

Utbildningschef Thomas Hartikainen säger att skolan stängt för att få koll på smittspridningen bland lärarna.

– Vi ser inte att några elever är smittade.

Under tiden skolan är stängd ska Region Gävleborg smittspåra för att få stopp på utbrottet.

Enligt Thomas Hartikainen är ingen annan skola drabbad av något större covidutbrott hittills, vare sig bland personal eller elever. Det gäller såväl grundskolor som gymnasieskolor. Enstaka sjuka elever och anställda har dock förekommit.

– Vi försöker så långt det är möjligt hålla avstånd. Det har varit lyckosamt. Vi har inte sett någon smittspridning, säger han.

Läs mer: Beslutet att stänga Borgarskolan får tummen upp: “Det är rätt beslut, men det drabbar elever”

Enligt uppgifter till tidningen har det under höstlovet hållits minst ett möte med personal från olika kommunala skolor. På minst en skola ska det regelbundet även vara vanliga personalmöten och man har inte fått gehör för önskan att vara med på distans.

Thomas Hartikainen säger att det är upp till varje rektor att avgöra när man behöver vara med på plats och när man kan vara med på videolänk. De ska begränsa antalet fysiska kontakter och hålla avstånd. Han tycker att skolorna har skött det bra hittills.

– Men det finns naturligtvis en oro och det måste man ha stor respekt för.

Möten med personal från samma arbetsplats tycker han inte är något bekymmer, om de håller avstånd.

– Då har man redan träffats så mycket, då blir det inget extra med ett möte.

För närvarande gäller de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten i Gävle och länet. Någon skärpning, som på många andra håll, har inte skett. Utbildningsförvaltningen har en dialog med regionens smittskydd och följer utvecklingen. Förändras situationen kan de komma att ändra rutiner framöver.

I samband med lov går förskolor och fritids samman på vissa håll. Det gjorde man i somras och planerar även att göra över jullovet. Som smittläget ser ut just nu har utbildningsförvaltningen inte sett någon anledning att ändra på det.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar