Borgispersonalen hade stor sammankomst under höstlovet – 60 personer i samma lokal


Det var på torsdagen som Borgarskolan i Gävle i ett pressmeddelande berättade att man tillfälligt skickar hem eleverna eftersom flera medarbetare är sjuka i covid-19. Fram tills 20 november kommer undervisningen skötas digitalt.

Nu kan tidningen berätta att skolans medarbetare hade studiedag, på tisdagen under lovet, som inkluderade en gemensam lunch på konserthuset och en sammankomst på 60 personer i en aula på Vasaskolan.

– På förmiddagen hade vi en föreläsning i Teams, sedan delades skolans lärare in i mindre grupper som satt spridda i skolan, säger Mikael Englund, rektor.

Lunchen på Gävle Konserthus var abonnerad till skolan.

– De var 60 personer och vi spred ut dem i restaurangen. Vi hade en coronadukning där man inte sitter bredvid någon och inte mitt emot någon. Sedan anpassade vi serveringen, säger Anders Levander vid Gävle Gourmetservice.

På eftermiddagen begav sig det större sällskapet till en aula på Vasaskolan. Enligt rektor Mikael Englund var det ungefär hela sällskapet som åt lunch som också deltog i aulan.

Kan det finnas ett samband mellan studiedagen och att så många har insjuknat?

– Det kan jag inte svara på, det skulle bli att jag satt och gissade eller antog saker. Smittspårningen ansvarar smittskyddsenheten för. Det jag däremot kan svara på är att vi hade vi riggat både gruppdiskussionerna och lunchen utifrån de regler som har gällt och lunchrestaurangen hade vi för oss själva.

De restriktioner om åtta personer per sällskap vid restaurangbesök gällde inte när Borgarskolan hade lunchen på konserthuset.

Men både Folkhälsomyndigheten och Gävle kommun skriver på sin hemsida att man bland annat ska undvika att delta i större sociala sammanhang.

– Jag bedömer att upplägget som helhet och att vara i skolans aula var okej, med tanke på storleken och antalet människor. Sedan blir det antaganden och hypoteser, skulle man gjort annorlunda? Jag vet inte. Det är ingenting som säger att den här smittspridningen är helt driven utifrån arbetsplatsen.

Man ska också i den mån det går jobba hemifrån.

Hade man kunnat genomföra hela dagen digitalt?

– Ja. Jag tycker att vi har skött dagen utifrån de förhållningsregler som finns hos Folkhälsomyndigheten.

LÄS OCKSÅ: Borgarskolan stängs efter coronautbrott bland personalen

Enligt smittskyddsläkare Lars Wesslén är det ungefär tio medarbetare från skolan som insjuknat.

– Lärare tror man smittas av elever, sjukvårdspersonal tror man smittas av patienter. Men när smitta faktiskt sker är ju när man sätter sig i ett fikarum eller har sammankomster av trevlig karaktär för då blir det trängsel, kan man säga, säger han.

Uppgiften om lunchen och om studiedagen var nya uppgifter för honom.

Med vetskapen om detta, kan det finnas ett samband med att många insjuknat?

– Det är en av flera andra möjliga vägar hur man kan ha fått in smitta i gruppen. Det är ju inte så att man blir sjuk av att äta lunch, utan det måste ha funnits en eller flera där som var smittsamma vid den tidpunkten och de har ju fått det på något annat sätt.

En digital sammankomst, är det ett alternativ?

– Ja, alltså jobba digitalt är smart eftersom du slipper ta dig dit och tillbaka.

Lars Wesslén skickar med en önskan till allmänheten.

– Att man faktiskt höll fast vid de här rutinerna och gjorde som alla vet att man ska göra, men som man inte orkar, eller inte bryr sig eller att man skiter i det, det är min högsta önskan. För då skulle vi inte ha den här smittan.

Elis Lundgren är 18 år och studerar ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi. Han är hemkommen efter ett år på high school i USA och missade därför vårens distansundervisning.

– Vad jag har hört från andra så gillar de inte det. Det krävs mer av oss som studenter för att undervisningen ska fungera.

Att skolans personal haft studiedagen kort innan flera insjuknat lägger han inte så stor vikt i.

– Det kan lika gärna vara vi studenter, lika mycket som lärarna. Man vet inte när man blir smittad, så det är jättesvårt att säga tycker jag, säger Elis Lundgren.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar