Manchester United behöver en ny tränare


Samma lag som förlorar med 6-1 mot Tottenham vinner mot tyska tabellettan RB Leipzig med 5-0. Och sedan förlorar de mot Başakşehir med 2-1. Och det här är inte tillfälligheter eller konstiga resultat under en konstig pandemisäsong. Det är ett mönster som börjar bli svårt att prata bort. 

Det råder inga tvivel om att Ole Gunnar Solskjaers Manchester United har haft både bra resultatmässiga perioder och rejäla topprestationer mot starkt motstånd. Men ingenting av det överväger det faktum att han efter två år fortfarande inte har lyckats ingjuta någon form av hopp om att Manchester United är på väg att hitta stabilitet och trygghet.

Det börjar bli dags att se sig om efter någon som kan göra det nu.

* * *

Ole Gunnar Solskjaers bästa tid som manager i United var innan han anställdes på permanent basis. Av 100 matcher totalt har han vunnit 55, kryssat 21 och förlorat 24. Kokar vi ned det till matcher i Premier League får vi 32 segrar på 65 matcher, varav 22 av dem har kommit på de 52 matcher han gjort sedan han gick från att vara tillfällig till permanent tränare. 

Under våren i år, när han fick in Bruno Fernandes i laget kom också en stark period resultatmässigt, men den stora majoriteten av Solskjaers tid i United har egentligen bara varit två år av mediokra prestationer med ett fåtal toppar.

Vill man ha ännu mer statstik att luta sig mot i berättelsen om hur svaga United är under Solskjaer så finns den. Sett till expected points den här Premier League-säsongen hittills, alltså det antal poäng ett lag kan förväntas ta baserat på hur många målchanser de skapar och släpper till i sina matcher, ligger Manchester United näst sist. Endast West Bromwich, som ännu inte lyckats vinna en enda ligamatch är sämre.

Alltså. Med den trupp som Manchester United har, som kanske inte är så väl sammansatt men som onekligen innehåller en mängd både kvalitet och potential skulle i stort sett vilken tränare som helst kunna få till ett antal bra resultat och prestationer med under två års tid. Men det behövs alldeles uppenbart någon med mer tydlighet och större skicklighet än Ole Gunnar Solskjaer för att det ska bli något mer än så av det här laget.

* * *

Att hitta rätt med tränare och att rekrytera en bevisat skicklig sådan med tydlig fotbollsfilosofi är så klart inte bara. Men på marknaden just nu finns trots allt, på rak arm, två stycken lediga. Max Allegri och Mauricio Pochettino, och att det nu rapporteras att United vänder sig till den tränare som, med klart mindre resurser och svagare trupp, lyckades etablera Tottenham i toppen av Premier League är inte förvånande. Frågan är kanske snarare varför det inte kom tidigare.

Det har länge tjatats om att Ole Gunnar Solskjaer behöver och förtjänar mer tid. Men efter två år kan man faktiskt inte längre hävda att någon behöver mer tid, särskilt inte när man inte kan utläsa någonting överhuvudtaget om vad det är tänkt att han ska göra med den tiden.

LÄS MER: United-bilden hela världen pratar om
LÄS MER: Frågan till Haaland får alla att skratta
LÄS MER: Uppgifter: Pochettino kan ersätta Solskjaerexpressen

Related posts

lämna en kommentar