Henke Lundqvists hälsning till Prima Esport: ”Sjukt coolt”


Prima Esport är en av de svenska föreningarna som kämpar för att ta sig fram under jättelag som Fnatic och Ninjas in Pyjamas i CS:GO. Nu skriver de historia som den första e-sportföreningen någonsin att vinna 30/30-fonden för sitt arbete kring värdegrunder.

– Prima e-sportförening har ett helhetstänk mot mobbning och utanförskap, en sund inställning till vikten av motion och kosthållning samt aktiva lag på både dam- och herrsidan. E-sport är ju en växande sport som inte alltid får den uppmärksamhet den förtjänar, säger Anders Falk, projektansvarig för 30/30-fonden hos Unibet.

De 30 000 kronorna som laget vinner kommer användas till arbetet för ungdomar som befinner sig i utanförskap eller som utsatts för mobbning. Föreningens grundare Martin Mårtensson är lycklig över vinsten, men betonar att det inte är pengarna som är det viktigaste.

– Det är ju jättetrevligt att få pengarna som förening, men framför allt är ju marknadsföringen av att bli den första e-sportföreningen som vinner mer värd än någonting annat. Det är riktigt coolt faktiskt, säger han.

– Jag hoppas att vi har öppnat dörren för många andra e-sportföreningar längre fram.

Hälsning från Henke Lundqvist

I och med segern så fick Prima Esport dessutom en personlig hälsning från en svensk storstjärna: NHL-ikonen Henrik Lundqvist.

– Det var sjukt coolt, jag har inte spelat hockey men har alltid varit involverad i hockey. Han är en av de största vi har och att någon i en så annorlunda sport uppmärksammar oss ger en nästan gåshud. Att han ens vet vårt namn är enormt stort.

På grund av covid-19 hölls årets ceremoni online, men trots det fick e-sportlaget ställa några frågor till hockeystjärnan.

– Han sa att han inte hade jättemycket erfarenhet av e-sport, men att många av hans lagkamrater i Rangers spelade NHL-spelen aktivt. Det visar att även i ett av världens bästa hockeylag så sitter de och spelar, och gamingen syns ju inte alltid så mycket utåt.

”Jättestolta över det”

Prima Esport har dessutom chans på fler priser framöver då föreningen är nominerad till ”Årets nätängel” för sitt arbete mot det hårda klimatet på nätet.

Laget spelar i den elitserien i CS:GO och är en av få föreningar i tier 2-scenen i Sverige där spelarna har en lön och är försäkrade. I framtiden ska de också få pensionsplaner. Något som är väldigt ovanligt i sporten som fortfarande dras med växtvärk.

Förhoppningen är att bli branschledande, och att andra e-sportorganisationer ska kunna ta efter i framtiden.

– Det är någonting vi är jättestolta över, säger Martin Mårtensson.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

expressen

Related posts

lämna en kommentar