Den tyske fotbollshjältens tillstånd allt sämre


Han kallades för ”Der Bomber” – fotbollens kanske tuffaste smeknamn någonsin. ”Bombaren” alltså. Stenhårt.

Han som inte gjorde mål med cykelsparkar, läckra finter eller vackert chippande över målvakten.

För Gerd Müller var det pang på som gällde. Han var kungen av straffområdet; den som bara smällde till. Utan någon önskan att kamma hem stilpoäng eller skönhetspriser. Bollen skulle in – punkt slut. 

Med sin extremt låga tyngdpunkt och snabba vändningar var han ytterst svårfångad för motståndarnas försvar.  Müller var mästare på att ta emot bollen med ryggen mot mål, vända och göra rena ”skitmål” – men så många och oftast så viktiga.

När dåvarande Västtyskland blev världsmästare 1974 (efter att i finalen ha besegrat Johan Cruyffs Holland) var det naturligtvis Müller som avgjorde med sitt 2–1. Ett lågt, välplacerat skott intill ena stolpen. 

Långt ifrån vackert, men vad spelade det för roll? Målet betydde VM-guld.

Gerd Müller på en nytagen bild med sin fru Uschi. I tisdags fyllde den gamle skyttekungen 75 år.Foto: PRIVAT

 

”Der Bomber” har fyllt 75 år – men är svårt sjuk

I tisdags fyllde den tyske fotbollsikonen 75 år. 

Det tragiska är att han själv inte har en aning om hur gammal han blivit. Hans demens har nämligen framskridit de senaste åren. Müller har därför under lång tid bott på ett vårdhem.

Hustrun Uschi körde de knappa tre milen från lägenheten i München för att sitta vid hans sida i två timmar och ”fira”. Precis som hon gjort varje dag sedan januari 2015. Då insåg hon att det inte längre gick att ha honom hemma, utan han krävde vård dygnet runt.

Det är rörande när Uschi i en lång intervju berättar för tyska Bild:

– Han är sängliggande 24 timmar om dygnet och är bara vaken korta stunder. Han är lugn och jag tror inte att han lider. Han är i sömnen sakta på väg till ett liv efter detta; han sover sig in i döden.

– Det är vackert när han öppnar sina ögon en liten bit. Ibland kan han säga ja eller nej med sina ögon.

Uschi tillåts, trots pandemin och stränga regler besöka sin Gerd, eftersom han får palliativ vård och anses döende.

Hustrun Uschi: ”Han förstår inte något av det”

De timmar hon träffar sin make ser likadan ut varje gång.

– Jag masserar hans händer, klappar och smeker honom Jag försöker underhålla honom med långsamma, tydliga ord. Ser på tv med honom. Även om han inte förstår något av det.

Hon konstaterar vidare att hon hoppas att Müller inte lider. Han äter nästan ingenting längre, kan knappt svälja och får näring i form av puré. 

– Han var alltid en kämpe, har varit tapper hela livet. Det är han nu också. Han är lugn och fridfull.

Müller väger bara 60 kilo (tidigare: 77 kilo). Hans världsberömda muskulösa lår är tunna som armar.

Uschi berättar om hans trots allt största seger i livet – den över alkoholen:

– Naturligtvis var han svårt alkoholiserad. Men ingen har skrivit om att Gerd också är en av de väldigt få som aldrig fått ett återfall. Han sa ‘Jag vet att jag aldrig mer får dricka. Jag vill inte prata mer om det’.  Mig serverade han på kvällarna ett glas vin, utan att själv falla för frestelsen. Hade han sagt nej, så var det nej. Hela sitt liv var han en god, tapper människa.

De har levt tillsammans i 53 år

Därför har hon under 53 år stannat vid hans sida.

– Jag har förlorat vackra, värdefulla år. Jag har gjort det för Gerd. För att han varit så fin, lättsam och full av humor. Och för att han gjort så mycket för mig. Det är ett behov från min sida, att följa honom. 

– Ändå känner jag honom inte riktigt efter alla år ihop. Vad han har gjort upp med sig själv, det förblir också inne i honom. Han låter inte någon se in i hans själ. Det är dolt även för mig.

Uschi avslutar intervjun med en from förhoppning:

– Jag hoppas han nu inte kan fundera över sitt öde, över en sjukdom som berövar en människa den sista värdigheten.

Müller har målrekordet i Bundesliga

Müller delar VM-guldet 1974 med bland andra en annan legendar, Franz Beckenbauer, och har även målrekordet i Bundesliga med 40 mål säsongen 1971–72.

– Det är tack vare hans mål som Bayern München tog sig upp på internationell nivå och är kvar där. I mina ögon är han den viktigaste spelaren i Bayern Münchens historia. Jag är säker på att folk kommer att prata om Gerd Müller om 100 år, säger Beckenbauer till Bild.

LÄS MER: ”Der Bombers” svåra tid efter framgångsårenexpressen

Related posts

lämna en kommentar