Mesut Özil är petad i Arsenal – på grund av Kina?


Det är Luciadagen 2019.

Mesut Özil, 31, har till sist bestämt sig. Han bryr sig inte om konsekvenserna som snart kommer följa.

På både Twitter och Instagram lägger han ut en text om ett ämne som han brinner för. Han skriver om Xinjiang där över en miljon uigurer – den muslimska minoritetsgruppen i Kina – är instängda i så kallade ”omskolningsläger” enligt flera humanitära organisationer.

”Koraner bränns upp, moskéer bommas igen, muslimska skolor stängs av. Religiösa utövare dödas en efter en. Bröder tvingas till att sitta i läger”, skriver Özil på turkiska.

Och han får svar från kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang via nyhetsbyrån AFP.

– Jag vet inte om herr Özil själv har varit i Xinjiang. Men det verkar som att han har blivit vilseledd av fake news och att hans omdöme har påverkats av felaktiga iakttagelser, säger Shuang.

Mesut Özil är oönskad i Arsenal

Går vi tillbaka ännu längre i tiden är Mesut Özil en hyllad spelare i Arsenal. Visserligen har hans prestationer i den rödvita tröjan varit upp och ner sedan han lämnade Real Madrid under sommarfönstrets sista dag 2013 men han är den som det mesta kretsar kring.

Säsongen 2015/2016 assisterade Özil till 19 mål i Premier League och var kanske i sitt livs form. Men sedan svalnade den glödhete playmakern och var inte alls en frontfigur i Unai Emerys lagbygge. Özil såg ofta loj ut på planen men tycktes få en liten nytändning när Mikel Arteta tog över laget. I spanjorens första match på tränarbänken sprang Özil mest av alla.

– Det är första gången jag ser honom le på 18 månader, sa den tidigare storspelaren Rio Ferdinand i BT Sports sändning efter matchen.

Något leende som varade länge blev det dock inte.

Özil halkade ur Arsenals startelva och blev under den senaste sommaren mer uppmärksammad för annat än fotboll. När Arsenal ville få sina spelare att sänka lönerna med 12,5 procent i ett år på grund av coronakrisen vägrade Mesut Özil. Han ville behålla sina 4,4 miljoner kronor i veckan och krävde detaljerade svar från klubben om vad pengarna skulle användas till. Han ville att de skulle gå till att behålla alla anställda som jobbade för klubben.

”Han ansåg inte att dessa frågor behandlades på ett tillfredsställande sätt. Efter ett sista zoom-samtal där Arteta uppmanade till att ‘göra det rätta’ förblev Özil oberörd”, skriver New York Times.

Han visste risken, att han skulle kunna bli utfryst av klubben och att det skulle kunna avsluta hans karriär i Arsenal. Men det gjorde ingen skillnad.”

Under hösten har Özil inte spelat en enda minut i Premier League och sprickan mellan honom och klubben blev uppenbar när det nyligen stod klart att han inte ens är registrerad i den 25-mannatrupp som får representera Arsenal i Premier League. Den enda chansen att spela matcher blir i U23-laget och Özil har i stället ägnat sig åt att rädda klubbens maskot, hylla Arsène Wenger, tippa Arsenals resultat och starta en omröstning på Twitter om vem som var matchens lirare mot Rapid Wien.

Så varför får Özil inte vara med på planen i stället? Åsikterna går isär i England. Vissa röster har hävdat att han är för dålig medan andra röster är lika säkra på att lönefrågan har skapat den stora sprickan.

Men det kan också finnas en tredje förklaring – den som Mesut Özil själv tror på.

Mesut Özil

Ålder: 32

Land: Tyskland

Klubb: Arsenal

Position: Offensiv mittfältare

Kontrakt till: 30 juni 2021

Arsenal tog avstånd från Özils uttalande

”Han tror att det startade med tweeten. Arsenal bestrider det. Var det än började har det lett till detta: 10 månader senare har Mesut Özil blivit raderad”, skriver New York Times.

Tweeten ja, kritiken mot Kina där Özil uppmärksammade uigurernas situation i landet. 

Özils tweet gick inte obemärkt förbi. Kinesiska tv-bolag vägrade sända Arsenals matcher och när de sedan gjorde det nämnde inte kommentatorerna Özils namn. Stora fangrupper online raderades, tröjor brändes, han försvann från tv-spel och den kinesiske invånaren som ville söka på hans namn på Google började få upp felmeddelanden. Mesut Özil blev mer eller mindre raderad i landet.

Vem eller vilka är det egentligen som ligger bakom en sådan operation?

– Frågor som är relaterade till Xinjiang är viktiga för Kinas ledning så jag tror inte att ett sånt beslut tas utan samtycke från president Xi Jinping, säger svenska utrikespolitiska institutets Kina-expert Tim Rühlig till SportExpressen.

Han fortsätter:

– Mest Özil är världsberömd så jag tror inte det vore möjligt för någon institution att göra det själv. Det är ett system med flera institutioner som förbereder och ligger bakom ett sånt beslut och föreslår det för ledningen.

Efter Özils ställningstagande var Arsenal snabbt ute och fördömde det. Klubben gjorde klart att man inte alls ville associeras med politiska utspel. Men i ett långt reportage ifrågasätter New York Times hur klubben har agerat.

”I efterhand var Arsenals reaktion på Özils beslut att tala ut åtminstone inkonsekvent. Offentligt gick klubben snabbt ut och tog avstånd från hans kommentar. Internt övervägde man att straffa honom”, skriver tidningen.

Uigurer

Uigurer är en muslimsk minoritetsgrupp, till största delen bosatt i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina, som har fått stort utrymme i internationell nyhetsrapportering. Enligt flera människorättsorganisationer sitter över en miljon människor, främst uigurer, i så kallade omskolningsläger. Flera uiguriska flyktingar i Sverige har vittnat om förföljelse.

Källa: TT

”Är ett allvarligt ämne för Kina”

Kina är Premier Leagues största utländska marknad för tv-sändningar och inte ens innan coronavirusets utbrott skulle ligan ha haft råd att få matcher avstängda, bli av med sponsorer från landet eller att kinesiska fans inte skulle spendera pengar på Premier League genom att se matcher och köpa souvenirer.

”Utan sponsorer från Kina hade både IOK och Fifa haft svårt att få snurr på affärerna. Många har vant sig vid kinesiskt kapital och efter pandemin är varje krona än viktigare. Varningsskotten från Kina är avlossade. Frågan är då om idrotten lyder kineserna eller vågar stå upp för något annat?”, skrev Olof Lundh nyligen i en krönika för Dagens Industri.

Samtidigt som Arsenal tog avstånd från Özils uttalande med motiveringen att det handlade om politik stöttade man andra spelare. Héctor Bellerín blev påhejad av klubben när han förklarade att han tänkte stå bakom Black Lives Matter-rörelsen och Arsenal retweetade ett meddelande från Pierre-Emerick Aybameyang som visade stöd för protester mot polisvåld i Afrika.

En teori som därför har lyfts är att Özil behandlas annorlunda eftersom Arsenal vet vilka intäkter som kan försvinna från Kina?

– Jag kan bara gissa men det är möjligt att Kina kan hota med att genomföra sanktioner mot Arsenal. Men sedan är det upp till Arsenal om de faller för trycket som Kina sätter på dem. Så jag gissar att det verkligen beror på Arsenal. Att Kina går till Arsenal och säger åt dem att de ska straffas om de inte gör något åt Özil är helt i intervallet för vad de kan göra. Men självklart har jag inget bevis för det så jag vill inte bli citerad med att säga att de förmodligen har gjort det. Jag vet inte men det är sådana saker som Kina gör, säger Kina-experten Tim Rühlig.

– Xinjiang är ett väldigt allvarligt ämne för Kina, det är väldigt känsligt. Så det är verkligen möjligt att de bryr så mycket att de lägger resurser på det.

Samtidigt har Arsenals tränare Mikel Arteta sagt något annat. Petningen handlar om fotboll.

– Det är bara ett fotbollsbeslut och mitt samvete är gott eftersom jag har varit väldigt rättvis mot honom, sa Arteta under sommaren.

Fotbollsexperten Guillem Balague tror på Arteta. Han påpekar också att Özil spelade 13 matcher efter att han uttalade sig om uigurernas situation i Kina.

– Det är väldigt enkelt att påverka Arsenal-fansen genom att föreslå att det finns en dold agenda. Men varför skulle två tränare i rad gå emot vad de tror är bäst genom att lämna Özil utanför laget, säger Balague till BBC.

Özils egen reaktion då?

I en text på Twitter skrev han om sin besvikelse över den senaste petningen. Han skrev att en klubb som han själv är lojal mot inte är lojal mot honom. Och i den sista meningen blev det tydligt vad han tänkte om anledningen till petningen.

”Jag kommer fortsätta att träna på så bra jag kan och när det än är möjligt använda min röst mot omänsklighet och för rättvisa.”

LÄS MER: ”Inga kommentarer till politiska förhållanden”
LÄS MER: Sjöströms besked efter Zara Larssons avhopp
LÄS MER: Försvarar Sjöströms kritiserade samarbete

expressen

Related posts

lämna en kommentar