Marco van Basten berättar om sin döde vän i sin självbiografi


Marco van Basten har inte haft något tränaruppdrag sedan han lämnade posten som assisterande förbundskapten för Nederländerna hösten 2016. 

Nu har han i stället fullbordat nästa projekt – nämligen självbiografin ”Mitt liv, min sanning”. Där berättar van Basten om en tragisk händelse från när han var sju år.

En vinterdag var han och hans kompis Jopie ute på en frusen sjö som plötsligt brast när Jopie gick genom isen. De hade ett rep med sig men Jopie tappade det.

”Han bar en ullhatt den dagen. En slags kapplöpningshatt, blå med en vit och två röda ränder. Den fortsatte sväva på vattnet. Jag kan komma ihåg det ganska bra”, skriver Marco van Basten i sin självbiografi enligt Blick.

Pappan slängde fotot på döde vännen

När Jopie drogs upp ur vattnet var han död.

”Jag var sju och det hade förstås stor inverkan på min personlighet. Men vad var effekten egentligen? Jag vet inte. Jag älskade att spela fotboll och Jopie var min vän. Jag förstod inte vad död betydde”, fortsätter van Basten.

Han berättar också om hur han var tvungen att leva vidare utan sin vän.

”Han var inte där längre, det var verkligheten. Jag hade ett litet foto av honom som jag alltid bar med mig men efter ungefär tio år kunde jag plötsligt inte hitta det. Min pappa hade kastat bort det och sa att jag var tvungen att glömma det förflutna.”

Tvingades sluta på grund av skador

Marco van Basten är känd för triumfer som de dubbla Champions League-titlarna med Milan och det otroliga volleymålet som gav Nederländerna guld i EM-finalen mot Sovjetunionen 1988. Men han tvingades ge upp karriären på grund av fotledsskador och spelade inte en enda match efter Champions League-finalen 1993 då han bara var 28 år.

Van Basten tog farväl av publiken på San Siro två år efter sin sista match och han känner sorg över att han inte fick spela till samma ålder som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Robert Lewandowski.

”När ärevarvet var över hade något förändrats, något grundläggande. Fotboll var mitt liv och jag hade tappat mitt liv. Den dagen dog jag som fotbollsspelare – och jag var gäst vid min egen begravning”, skriver van Basten.

LÄS MER: ”Allt hemlighölls – till och med det på nattklubben”
LÄS MER: Fotbollsikonens ursäkt – efter nazihälsningen
LÄS MER: Hånas efter valet: ”Hur kan du vara så korkad?”expressen

Related posts

lämna en kommentar