Husfabriken på Norrlandet säger upp personal – så många får gå


Under 2018 drog verksamheten igång. Lokalerna på Norrlandet fylldes med maskiner och i maj jobbade 37 personer med att producera moduler som kan byggas ihop till allt från studentlägenheter till trerummare.

Då var ambitionen att fördubbla personalstyrkan före årsskiftet. Riktigt så kraftig blev inte expansionen, antalet anställda har istället legat på cirka 55.

Under hösten kom ett varsel om uppsägning av elva anställda på grund av arbetsbrist.

– Efter förhandlingar kommer fem att få gå, säger Åke Mattsson, ombudsman för fackförbundet GS som organiserar 35 träindustriarbetare på arbetsplatsen.

Grännäs Trähus, som är ett dotterbolag till fastighetsbolaget K2A, driver även en fabrik i Valdemarsvik med ett 50-tal anställda. I koncernen ingår också Svenska Studenthus.

Tillsammans har de byggt flera fastigheter med uppemot 400 bostäder på Kungsbäck-området vid Högskola i Gävle. Koncernen har även kontrakt på bostäder på den så kallade godistomten i Gävle.

Enligt Marie Antonsson, som är kommunikationsansvarig på K2A, beror uppsägningarna i Gävle inte på en försvagad marknad.

– Det är tråkigt att varsla, men vi ser det inte som en nedtrappning utan mer som ett sätt att anpassa personalstyrkan och utnyttja resurserna på bästa sätt, säger hon.

Finns det någon koppling till pandemin?

– Nej, vi har en stabil produktion framöver, både på kort och lång sikt. Vi har nya projekt på gång, inte bara i Gävle utan även nationellt, säger Marie Antonsson.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar