Gitarrbyggare från Gävle knep tung utmärkelse – använder svenskt trä


Sedan 1951 har organisationen Hantverkarna Stockholm delat ut gesäll- och mästarbrev i Blå hallen en gång varje år under festliga former. I år är första gången den hålls digitalt till följd av covid-19.

Gävlebon tillika gitarrbyggaren Henrik Westlund fick inte bara sitt gesällbrev utan blev också tilldelad stipendiet årets gesäll av juryn och knep därtill den så kallade lilla belöningsmedaljen. Detta på grund av det höga betyg han fick då han byggde en stålsträngad akustisk gitarr vilken tog 160 timmar att göra, enligt ett pressmeddelande.

– Jag är ganska envis och noggrann och vill göra så bra jag kan, så därför passar gitarrbyggande mig. Det underlättar också att jag kan spela själv, säger Henrik Westlund.

Läs mer: Gitarrbyggaren David Sundberg från Hofors är ett av 2017 års största lokala tv-ögonblick

Han får i samband med utmärkelsen även ett stipendium på 20 000 kronor som han ska använda för att bygga gitarrer i svenska träslag som björk, ask, ek och körsbär, i motsats till de tropiska träslag som annars är vanliga.

– Jag är vegan och bryr mig om miljön. Vi har smutsat ner jorden för mycket. Det känns onödigt att skeppa hårt skövlade träslag över halva jorden för att hamna i mina händer och bli en gitarr när jag bor i ett land fullt av träd.

En annan som fick sitt gesällbrev under kvällen var konstsmeden Philip Kerbs från Storvik. Provet för det gjorde han i 200 år gammal smedja utan elverktyg.

I Sverige går det att avlägga gesäll- och mästarprov i ett åttiotal yrken. Nya för i år var massör och rustningsmakare.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar