Gävleröster om Kommunals avtal: “Man får vara nöjd”


Fackförbundet Kommunal i Gävle har knappt 4 400 medlemmar varav det nya avtalet gäller för ungefär 2 800 personer som bland annat arbetar som undersköterskor, habiliterare och vaktmästare i kommunen.

Hanna Romin, ordförande Kommunals sektion i Gävle, har inte hunnit sätta sig in i avtalets alla delar men är nöjd med det hon tagit del av.

– De har fått till ett bra avtal, säger hon.

De frågor hon hittills fått från medlemmarna är bland annat om engångsbeloppet på 5 500 kronor även gäller de som inte är fackligt anslutna.

– Avtalet gäller för alla oavsett om man är medlem, säger hon.

Det menar Fredrik Hellman, habiliterare på ett LSS-boende och fackligt förtroendevald på Kommunals Gävlesektion, är att åka snålskjuts på medlemmarna som jobbat fram avtalet.

I övrigt tycker han att avtalet är bra.

– Jag tänker inte bara på pengarna det är också bra med arbetstidsförkortning vid nattarbete.

Vanligaste frågan han hittills fått från medlemmarna är “När kommer pengarna”?

Vad svarar du på det?

– Vi vet inte exakt, det är sagt att engångsbeloppet ska komma före jul och det hoppas vi på.

Marie Louise Fernstedt, undersköterska och fackombud på äldreboendet Forellplan, säger så här om avtalet:

– Man får vara nöjd. Det satt hårt inne men ordföranden Tobias Baudin kämpade på. Bra att vi får engångsbeloppet. Sen tycker jag att vi har för låg lön överhuvudtaget. För att yrket ska bli mer attraktivt behövs högre lön, bättre scheman och arbetsmiljö.

Ingångslönen för utbildade undersköterskor som jobbar inom Välfärd Gävle är i dagsläget 23 500 kronor.

Det var under tisdagen som avtalet mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner, SKR, blev klart.

Avtalet ger bland annat drygt 500 kronor mer per månad de första två åren. Ingen retroaktiv lön betalas ut men i år får medlemmarna ett engångsbelopp på 5 500 kronor för arbetet under pandemin.

Nattarbetstiden kortas, visstidsanställda ska erbjudas tillsvidareanställning efter 18 månader istället för dagens 24. Avtalet innebär även kompensation på mellan 3 000 och 5 000 kronor till den som tar kortare semester under sommarmånaderna.

Det fyraåriga avtalet gäller från första november i år till och med 31 mars 2024.

– Det här är en seger för medlemmarna i Kommunal. Jag är stolt över att vi i ett enda avtal lyckats driva igenom så stora förbättringar. Det handlar om riktiga löneökningar som syns i plånboken. Nu höjer vi statusen på några av Sveriges viktigaste och mest kvinnodominerade yrken, sade Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, i ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagen.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar