Förre stadsarkitekten kräver bättre belysning på Gävles offentliga konst


Det kom ett glädjande besked härom dagen som gällde vår offentliga konst, skulpturer på våra gator, torg och i parker. Mer än 700 000 kronor ska satsas på att rusta beståndet med början av några av våra förnämligare i centrala staden.

Många av skulpturerna har farit illa genom åren och behöver helt klart vårdas. I sammanhanget vill vi påminna om bristen på ljussättning av skulpturerna.

Tidigare har till exempel Henry Moores skulptur på Slottstorget varit belyst men sedan många år tillbaka saknas den ljussättningen! Skulpturen ses i och för sig någorlunda tydligt ändå beroende på gatubelysning på platsen men den skulle vinna avsevärt konstnärligt med en egen belysning.

Platsen är helt mörklagd och fontänerna står där bara som hotfulla, mörka siluetter.

Riktigt illa är det om man vill uppleva de Hedbergska fontänerna i Rådhusesplanaden kvällstid. Platsen är helt mörklagd och fontänerna står där bara som hotfulla, mörka siluetter. Jag tror mig minnas att även de har varit ljussatta i äldre tider. Under alla omständigheter skulle både Esplanaden och fontänerna behöva belysning och med det ge hela platsen ett värdefullt lyft.

Och glöm för all del inte Gudinnan vid sitt Hyperboreiska hav framför Rådhuset! Över henne får det inte vara mörkt!

Det är viktigt att beakta att belysning av skulpturer är en konst som kräver särskild kompetens, nämligen en utbildad ljussättare!

Med förhoppning om en ljusare framtid för utomhuskonsten.

Marianne Minell, journalist

Gunnar Lidfeldt, f.d stadsarkitekt

SVAR DIREKT: Vi ska titta på detta

Kulturnämndens ordförande Helene Börjesson (MP) fick orimligt kort tid av redaktionen att svara, men kan i alla fall meddela följande:

“Stämde av helt kort med kulturchef och samordnare på Konstcentrum i morse. De ska titta närmre på detta och förhoppningen är att det ska finnas visst utrymme i kommande budget att få belysning på plats vid något/några konstverk som skulle behöva det.”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar