Firman gick i konkurs men ägaren fortsatte shoppa – handlade kläder och bildelar för över 660 000


Det var i september förra året som en mindre firma i Ockelbo, på begäran av Skatteverket, försattes i konkurs. Myndigheten hade under en längre tid inte fått in pengar från företaget och man bad Kronofogden utreda verksamheten.

Utredningen visade rätt snabbt att firman saknade tillgångar man tidigare uppgett och de fick stänga ner.

Men trots det, och trots att Skatteverket beslutade om konkurs, fortsatte ägaren tillika vd:n använda företaget – för att shoppa.

Enligt konkursförvaltaren har ägaren via företaget köpt allt från kläder till en uppsjö av bildelar. Den ensamt största utgiften består av arbetskläder för 81 000 kronor. Utöver det har han köpt vardagskläder för cirka 17 000 kronor samt olika biltillbehör – däribland verktyg och en fatoljepump – för ett totalt värde av 23 000 kronor.

Så sent som i september 2019 köpte han en blixtljusramp till en bil för 16 000 kronor.

Han har även köpt butiksinredning för över 20 000 kronor.

Totalt saknade företaget tillgångar till ett värde på omkring 660 000 kronor.

Enligt konkursförvaltaren går det dock inte att säga om detta är alla köp som gjorts genom företaget. Eftersom bokföringen, efter september 2018, är ofullständig är det omöjligt att se exakt hur stora skulder firman faktiskt har och hur mycket ägaren egentligen shoppat för.

“I anledning av att ett stort antal affärshändelser, till relativt sett stora värden, utelämnats i bokföringen så är konkursförvaltningens uppfattning att rörelsens ställning och förlopp inte ens i huvudsak kan följas”, skriver konkursförvaltare Alexander Norman, på Zedendahl advokatbyrå i Gävle, i sin förvaltarberättelse.

Ägaren är därför nu anmäld till Ekobrottsmyndigheten. Konkursförvaltaren menar att vd:n kan vara skyldig till brott då han varken har bokfört alla utgifter samt inte kan bekräfta eller dementera om ännu fler köp gjorts. Han ska heller inte ha varit särskilt samarbetsvillig om att bekräfta vilka siffror som stämmer och inte, menar konkursförvaltaren.

Samtidigt har företaget även en skuld till staten på omkring 44 000 kronor, vilket Kronofogdens utredning visar.

“Under konkursens handläggning har en misstanke om brott uppdagats, varför en särskild underrättelse om brottsmisstanke upprättats och inlämnats till berörd myndighet”, skriver Alexander Norman.

Vd:n är sedan tidigare dömd för bedrägeri och en rad andra brott.

Han ska även tidigare haft en skuld på nära 16 400 kronor för flertalet betalningsanmärkningar för obetalda parkeringsböter.

Tidningen har pratat med en av firmans anställda men personen vill inte kommentera konkursen och ombeds få vara anonym.

Enligt Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten, kan man i nuläget inte kommentera om en förundersökning är påbörjad eller inte. Han hänvisar till förundersökningssekretess.

De brott ägaren kan ha gjort sig skyldig till är skattebrott och eller bokföringsbrott.

Tidningen har även sökt firmans ägare för en kommentar, men tyvärr utan framgång.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar