Ekonomisk hållbarhet är inget för MP:s Annika Hirvonen


SLUTREPLIK. Per Gahrton och Alice Bah Kuhnke skriver i sin replik till min artikel att Miljöpartiet har en vidare ideologi om ”ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet”. Annika Hirvonen skriver att MP:s politik syftar till ett ”miljömässigt och socialt hållbart samhälle”.

Hos Hirvonen saknas sålunda begreppet ekonomisk hållbarhet. Det är ingen tillfällighet. I det motstånd mot en stramare migrationspolitik som Hirvonen har visat upp som partiets talesperson blundar hon för de ekonomiska konsekvenserna. Det gäller även när hon i repliken talar sig varm för solidaritet med all världens människor, kosta vad det kosta vill. 

Varför inte satsa på mer säkra kort? MP kan vidga begreppet miljö till att omfatta boendemiljö och stadsmiljö.

Med en sådan syn hos Hirvonen vid posten som nytt språkrör kan MP snabbt tappa det framgångsrika inflytande över miljöpolitiken som regeringsinnehavet har inneburit. Inte nog med det. Mätningar visar dels att en majoritet av folket vill ha en stramare migrationspolitik, dels att MP ligger på gränsen till riksdagsspärren. Med Hirvonens migrationspolitik riskerar MP att åka ur riksdagen i nästa val. 

Tänk nytt och förbättra vår miljö

Varför inte satsa på mer säkra kort? MP kan vidga begreppet miljö till att omfatta boendemiljö och stadsmiljö. Coronapandemin har visat på brister i miljöerna för äldreboende med förödande konsekvenser. I många förorter råder stora brister i stadsmiljön på grund av en misskött integration med bland annat skjutningar, sprängningar, rån och våldtäkter. 

Dessa miljöer är varken ekonomiskt, socialt eller ekologiskt hållbara. Om detta skriver Hirvonen nästan ingenting. Här finns mycket att göra och väljare att vinna för ett nytt språkrör med ett öppet sinne för nytänkande.

 

Av Roland Andersson

Nationalekonom och professor emeritus, Kungliga tekniska högskolan

LÄS MER: MP borde satsa på miljön – inte gränslös migration
LÄS MER: MP har bästa politiken för färre flyktingar
LÄS MER: Därför vill jag bli Miljöpartiets nästa spåkrörexpressen

Related posts

lämna en kommentar