Conny Strömbergs nya karriär efter agentmissen – blir tränare


Den eviga hockeyvagabonden Conny Strömberg, 44, kommer för första gången i sitt liv gå en hel vinter utan att spela ishockey. 

För spelarkarriären, som inleddes i början av 90-talet, är nu definitivt över.

– Jag hade velat fortsätta, men inget lag vill skriva kontrakt med mig. Därför måste jag lägga av, jag har inget annat val. Jag hade hållit i två år till på skaplig nivå, men det är som det är, ingen vill ju ha mig. 

Som tränare fanns det däremot en förening som anmälde sitt intresse för Strömberg: Hockeyettan-laget Surahammar. 

Förra veckan tackade han ja till en roll som assisterande tränare i klubben.  

– Jag har pratat med Patrik (Juhlin, huvudtränare), som jag gått tränarkursen med. Vi känner varandra sedan innan. Vi får gå igenom vad jag ska göra, men till en början ska jag väl lära känna killarna och komma in i det. Patrik får bestämma, sedan får vi se. Jag har spelat på alla nivåer så jag kan nog lära ut saker på ett pedagogiskt sätt och komma med en hel del tips. 

Gör debut som assisterante tränare

Första utmaningen för Surahammar med Conny i båset väntar under torsdagskvällen då Malung står för motståndet. 

Han hoppas redan då få chansen att så några frön i Surahammars spelfilosofi.

– Jag har mycket idéer, framför allt i powerplay, men även i boxplay och över hela banan. Mycket av det jag velat testa som spelare har man kanske inte fått igenom för tränarna, för de har ju bestämt. 

Vad skulle du säga är dina styrkor som tränare?

– Svårt att säga, men jag kan ju styra upp ett powerplay och ha en idé med två-tre varianter. Jag ser hockey varje dag och det är jättemånga spelare, även på hög nivå, som i SHL, som inte har någon idé i powerplay. De spelar runt, sedan kommer ett skott och då tror alla att det blir mål automatiskt. Av min erfarenhet behöver man en plan som alla fem följer, då blir det mer mål. Om spetskvaliteterna finns där. Sedan måste man variera sig och scouta andra lag för att lura motståndarna. Man måste vara taktisk. Där har jag mycket att lära ut. 

Är det idéfattigt i SHL, menar du?

– Överallt! SHL, allsvenskan och division 1. Jag har spelat på alla nivåer och jag ser mycket matcher. Det blir inte bättre när man går längre ned i systemet heller. 

Sålde villan till en kanadensisk miljonär

Strömberg lämnade under tisdagen både hem och sambo i Örnsköldsvik. 

I vinter slår han ensam rot i Västerås.

– Jag sålde huset i somras och har bott i lägenhet i Ö-vik med tjejen sedan dess. Hon bor kvar, så vi får hälsa på varandra när vi kan. Vi tar vintern nu först och främst, sedan får vi se. Fortsätter jag som tränare får vi kolla på vad som händer. 

Hur ska det bli att ha ett distansförhållande?

– Hehe, jadu… Det går nog bra. Bara man är inställd på det så löser sig saker. Men det kommer inte gå i tio år, något år funkar. Eller ett halvår. Sedan får man ta nya beslut. 

Huset som Strömberg nämner att han sålde är en villa i Lakasund, utanför Örnsköldsvik. En kanadensisk lyxhotellchef vid namn Radek Cais köpte huset, som Strömberg ägt sedan 2006, för 2,7 miljoner kronor.

– Fast jag har inte sett till honom än. Frun har bott där med sonen sedan juni. Jag vet inte om han varit hemma alls. Han var i karantän först. När jag varit där och hämtat grejer i efterhand har jag bara stött på henne. 

Hur skönt var det att få huset sålt?

– Väldigt. Ska jag bo i Ö-vik, då ska jag bo centralt, för det är där jag rör mig mest. 

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Conny Strömberg vill till hockeyallsvenskan

Strömbergs prioritet här och nu ligger i att lyfta Surahammar från bottenträsket i Hockeyettan Södra, men han hymlar inte om att förhoppningen är att sejouren i Västmanlandsklubben blir kortvarig. 

För han strävar efter större uppdrag.

– Först och främst till Hockeyallsvenskan. Det är första steget. Jag vill uppåt och vill gärna syssla med något inom hockeyn på heltid. 

Skulle tränarspåret inte leda till något är tanken att testa livet som agent – om han klarar slutprovet.

– Jag kuggade nu senast, så nästa tillfälle blir någon gång i april. Men det är svårt att slå sig in i agentbranschen själv. Det finns mycket stora agentbolag. Min tanke är väl att, om jag blir agent, ta spelare i 28-30-årsåldern och hjälpa dem till DEL (tyska ligan) eller snacka in dem i en tredje- eller fjärdekedja i SHL. Jag tror sportcheferna hellre lyssnar på mig än en agent som inte ens spelat ishockey på någon nivå. 

Kan tänka sig sportchefsroll 

Får han inte agentlicensen kittlar sportchefsrollen. 

– Jag är inte omöjlig för att bli sportchef och bygga lag heller. Det har man bra koll på. Jag känner till mycket spelare och i Sverige är vi för dåliga på att hitta talanger i division 1 och Hockeyallsvenskan. Vi är bland de bästa i världen på ishockey, men vi är dåliga på att se Hockeyettan och hitta fynd där. När det väl sker, då blir det världens skriverier. Det räcker att se en offensiv back i två-tre matcher så vet man om han håller för serier högre upp.

Strömberg tar, som han alltid gjort, dagen som den kommer. Han vill inte rista in något i sten utan nöjer sig med att han ser många möjliga scenarion i sitt framtida yrkesliv. 

Det enda han bestämt sig för är att han vill fortsätta verka inom ishockeyn.

– Vi får se vad som passar. Jag är ju inte för gammal längre. Som spelare har jag varit det länge, sett till hur åldersdiskriminerande det är i Sverige. Som tränare har jag väl tio år på mig, sedan blir jag för gammal i det yrket med. expressen

Related posts

lämna en kommentar