Insändare: Hjälp krisgruppen hjälpa ensamkommande


I Gävle finns omkring 100 ensamkommande flyktingar, de flesta av afghanskt ursprung. Omkring 60 av dessa ungdomar har fått klartecken att stanna i Sverige, medan de övriga antingen väntar på besked eller fått avslag och tvingas hålla sig gömda.

De som blir utvisade skickas till ett av världens farligaste länder, Afghanistan. Vilket i och för sig är egendomligt eftersom de flesta av dessa ungdomar aldrig tidigare varit där utan är födda i flyktingläger i grannlandet Iran. 

För att få stanna i Sverige måste de ensamkommande, sedan de gått ut gymnasiet, skaffa sig en fast anställning som varar i minst två år. Och det måste ske inom sex månader – en näst intill omöjlig uppgift i arbetslöshetens Sverige. 

Och sedan de fyllt 18 år får de inget ekonomiskt stöd från samhället.

Krisgruppen flyktingungdomar i Gävle arbetar för att hjälpa dessa ungdomar med bland annat bostäder och pengar till mat och annat. 

Tomas Amborn är en av de tongivande i gruppen. Han besökte vår klubb för några veckor sedan, berättade om de utsatta ungdomarna och vädjade om bidrag. Krisgruppen i Gäve har drygt 400 medlemmar och alla arbetar ideellt så varenda krona som samlas in går oavkortat till att hjälpa dessa ungdomar.

Rotary har en lång tradition med hjälpprojekt över hela världen och vi i Gefle-Valbo Rotaryklubb har nu dragit igång en insamling till Krisgruppen flyktingungdomar i Gävle. Vi vänder oss både till våra egna medlemmar och till allmänheten, för pengar behövs och alla bidrag till Rotary välkomnas.

Hjälp oss hjälpa!

Ulf Ivar Nilsson, president i Gefle-Valbo Rotaryklubb



arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar