Från Björnstad till Tierp – hockeyspelaren om att bli tv-stjärna: “Jag har lärt mig mycket om machokultur”


Serien har fått stor uppmärksamhet och kanske speciellt de unga amatörskådespelarna, både tjejer och killar.

– Det är många som hört av sig, väldigt många för mig okända och det är nästan bara positiv respons, säger 19-åringen Oliver Dufåker när Arbetarbladet träffar honom på Möbeln i Tierp.

Han flyttade till Tierp från Norrbotten för bara två månader sedan och jobbar som elevassistent på Centralskolan i köpingen.

Hockey har han spelat sedan barnsben och kom till Tierps Hockey genom assisterande tränaren Stefan Andersson som tränat Oliver i Luleå tidigare.

En av utmaningarna för rollbesättarna var att hitta unga killar som var duktiga på hockey, hade norrländsk dialekt och – inte minst – kunde tänka sig att skådespela.

Rollen i Björnstad fick han av en slump.

– En kväll ringde rollbesättaren Maggi Widstrand när jag satt på spelarbussen på väg hem från en bortamatch. Hon hade hört talas om mig genom att andra tipsat henne och frågade om jag ville komma och testa för en roll i serien.

Oliver kände sig tveksam, det var en fråga han inte var beredd på.

– Ja, men hon övertalade mig att i alla fall komma och testa.

Efter det första korta testet, gick det några veckor sedan hörde produktionsbolaget av sig och ville se mer av Oliver.

– Då var det flera med och vi fick testa lite olika karaktärer. Ju längre vi höll på så var det samma roll jag fick göra. Till slut sa de att de ville se mig i rollen som Kevin.

Kevin Erdahl, som Oliver spelar, är juniorlagets stjärna i Björnstad och hårt pressad av pappan som spelas av Tobias Zilliacus.

Kevin är inte helt schysst väl?

– Nej, han är inte helt hundraprocentig där. Pappan är väldigt hård mot honom. Det är typ att bli hockeyproffs annars är han inte välkommen hem.

Många faktorer bygger upp en självbild som driver honom fram till det övergrepp som sker i serien, enligt skådespelaren.

I de scener som speglar livet i hockeylagets omklädningsrum är tonen väldigt grabbig och förnedrande mot tjejer.

– Jag har lärt mig jättemycket om machokultur och mansbilder som är skeva och inte normala.

Hans egen erfarenhet av omklädningsrum är att den här kulturen är väldigt vanlig.

– Jag har varit inne i väldigt många omklädningsrum och skulle säga rent ärligt att i 98 procent av fallen så det sånt snack om tjejer, kvinnliga ideal och om hur killar ska vara. Det är så, och jag tycker det är hemskt, det skapar män som slår kvinnor och våldtäktsmän.

Här menar han att serien har en stor roll att fylla.

– Det är inte helt lätt att säga ifrån när flera polare sitter och snackar på det där sättet, att ensam ställa sig upp och säga ifrån, det är tufft.

Flera måste våga stå upp för sig själv och andra. Personer i omgivningen måste också lära sig att stötta den som vågar stå upp mot orättvisor.

– Det är civilkurage vi vill bygga med det här, säger Oliver Dufåker.

När det gäller framtiden, hockey eller skådespeleri, finns inget enkelt svar:

– Jag vet inte, det är en svår fråga. Hockey har alltid varit en stor del av mitt liv, men samtidigt har jag fått in en fot i det här. Jag låter det vara en fråga för framtiden.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar